Marathonkerkdienst tegen uitzetting familie Hayarpi
Om half twee vanmiddag is een kerkdienst begonnen in de Protestantse Kerk in Den Haag. En het is nog niet duidelijk wanneer de kerkdienst is afgelopen. Hayarpi (21), haar zusje Warduhi (19), haar broertje Seyran (15) en haar ouders schuilen in de kerk. Zij hopen te voorkomen dat ze na bijna negen jaar verblijf in Nederland worden uitgezet. Zolang de familie de dienst bijwoont, kan de Dienst Terugkeer en Vertrek het gezin niet zomaar meenemen. Defence for Children heeft bewondering voor de uitdaging die de kerk is aangegaan. Het is echter triest dat een dergelijke actie nodig is en dat er nog steeds geen verblijfsrecht is voor deze kinderen.
Wat opvallend is aan de zaak van Hayarpi en haar familie is dat de eerste procedure bijna zes jaar heeft geduurd. Hayarpi was twaalf toen ze in Nederland aan kwam. Pas toen ze achttien was hoorde haar familie dat hun aanvraag niet gehonoreerd werd. De rechter heeft in de tussentijd het gezin twee keer in het gelijk gesteld. Elke keer procedeerde de staatssecretaris door. Hayarpi is in die jaren econometrie gaan studeren aan de universiteit van Tilburg en is actief lid geworden van de politieke jongerenorganisatie van de ChristenUnie.
Steun
De Haagse predikanten die nu zijn overgegaan tot een kerkdienst, waarvan niemand weet hoe lang die zal gaan duren, staan niet alleen. Er is een grote beweging gaande van mensen die oproepen tot een oplossing voor gewortelde kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland zijn. Zo tekenden meer dan 100.000 mensen een petitie en zijn er al meer dan 75 gemeenten die de regering oproepen om verblijfsrecht toe te kennen na zo’n lange tijd.
Bijna geen kind krijgt een pardon
Naast Hayarpi zijn er zo’n 400 andere kinderen die in precies hetzelfde schuitje zitten. Steeds gaat het om kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland zijn en geworteld zijn. Zolang bijna geen kind voor de kinderpardonregeling (die bedoeld was voor deze groep) in aanmerking komt, zal elke zaak individueel op het bordje van staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Mark Harbers, komen. Niet enkele zaken zijn schrijnend, alle zaken waarbij de ontwikkeling van kinderen wordt bedreigd omdat ze langer dan vijf jaar in Nederland zijn, moeten worden opgelost. Het is in strijd met het recht op ontwikkeling uit het VN-Kinderrechtenverdrag om hen nu nog uit te zetten.
Meer informatie
Lees meer over de marathonkerkdienst
Teken de petitie om Hayarpi hier te houden
Lees hoe het kinderpardon een dode letter werd