Scroll down

Alternate Text
News banner

'Laat ze Blijven'

De afgelopen jaren kregen slechts 1 of 2 gezinnen per jaar een Kinderpardon. Zo komen er ieder jaar steeds meer kinderen bij aan wie een verblijfsvergunning op grond van het Kinderpardon wordt geweigerd. Deze kinderen leven in grote angst. 

Met het duet “Laat ze blijven” vragen Trijntje Oosterhuis en Voice Kids winnares Yosina Roemajauw aandacht voor het inhumane Kinderpardon.  

Op de Internationale dag van de Mensenrechten roepen Defence for Children en organisatie Herdenken Vol Leven, samen met Voice Kids winnares Yosina Roemajauw, Trijntje & Huub Oosterhuis, op om in actie te komen voor de 400 kinderen die uit Nederland gezet dreigen te worden.

Trijntje Oosterhuis, nodigde, tijdens een uitverkocht concert ter ere van de 85ste verjaardag van haar vader in Carré, Yosina Roemajauw (12 jaar) uit op het podium om samen met haar het lied “Laat ze blijven” te zingen. Een lied geschreven door de vader van Trijntje, Huub Oosterhuis en gecomponeerd door haar broer, Tjeerd Oosterhuis, uit protest tegen de huidige uitvoering van het Kinderpardon.

Trijntje Oosterhuis

"Ik voel het als mijn opdracht als zangeres om ook over dit soort thema's te zingen. Zoals mijn vader als dichter zijn opdracht serieus neemt om deze tekst te schrijven, en haar uit te dragen naar een publiek. En stel je voor, dat je hier bent geboren, opgegroeid, en opeens wordt weggestuurd? Zowel voor de ouders, als voor de kinderen, een onoverkomelijk verdriet."

Yosina Roemajauw

"Ik geloof in God maar of je nou wel of niet in God gelooft, iedereen heeft een geweten. En als je daar écht naar gaat luisteren dan kan ik mij niet voorstellen dat dit geweten zegt: “Zet deze kinderen maar uit. Dus laat ze blijven."

Doe met ons mee

De afgelopen jaren kregen slecht 1 of 2 gezinnen een Kinderpardon. Zo komen er ieder jaar steeds meer kinderen bij aan wie een verblijfsvergunning op grond van het Kinderpardon wordt geweigerd. Deze kinderen leven in grote angst.

Maak van uw gemeenten ook een Kinderpardongemeente. Deel de boodschap. Samen kunnen wij Nederland van zijn mooiste kant laten zien. Samen kunnen wij onze politici overtuigen van dat wat iedereen die deze kinderen kent allang weet: ze zijn al thuis.

Zoek de lokale campagne

Huub Oosterhuis

“Het huidige Kinderpardon is onrechtvaardig. Het woord Kinderpardon is misleidend, als de kinderen pardon zouden krijgen, betekent het dat ze mogen blijven. Het is een beschamend feit dat één van de rijkste landen van de wereld, Nederland, zich niet kan ontfermen over 400 kinderen die hier geworteld zijn en dus als Nederlandse kinderen behandelt. Je moet mensen niet iets aandoen wat je zelf niet aangedaan wilt worden, stel je voor dat het over jouw kind gaat.”

Hartverwarmend

Al langer dan vijf jaar wonen ongeveer 400 kinderen uit alle windstreken samen met ons in Nederland. Het zijn onze buren, onze klasgenoten, onze teamgenoten en onze vrienden. Ze horen bij ons.

Maar hoe Nederlands zij zich in hun hoofd of hart ook voelen, op papier zijn ze het nog niet. Ze dreigen uitgezet te worden, buiten hun schuld om. Iedere dag opnieuw is het de vraag of de persoon voor de deur de persoon is die komt om ze met een enkeltje op het vliegtuig te zetten naar een, voor hen vaak, totaal onbekend land.

Wij vinden het hartverwarmend om te zien hoe hun scholen, sportclubs, werkgevers, stagebegeleiders, buren en vrienden in heel Nederland vechten tegen de uitzetting van deze kinderen. Nederlanders van werkelijk álle politieke kleuren staan eensgezind in een kring om ze heen.

Wij sluiten ons met liefde bij hen aan en roepen jullie op om dat ook te doen. Samen kunnen wij voorkomen dat deze kinderen uitgezet worden naar landen, waar deze kinderen niemand kennen, waar ze helemaal opnieuw moeten beginnen.

Deze kinderen horen zich druk te maken over hun schoolexamens, niet over of ze straks nog in Nederland wonen. Ze horen te dromen van de toekomst, niet te vrezen door hun afkomst. Zij horen beschermd te worden, niet beschadigd.

Nathalie Toisuta

"Binnen de organisatie Herdenken Vol Leven vinden op allerlei manieren en in allerlei vormen, activiteiten plaats om met elkaar in gesprek te gaan over verdraagzaamheid, solidariteit, vrede en vrijheid. In onze ogen biedt het huidige Kinderpardon kinderen te weinig bescherming. Kinderen worden afgewezen op grond van het zogenaamde meewerkcriterium, maar aan de belangen van deze kinderen wordt nauwelijks aandacht besteed. Wij vinden dat dit anders moet en besteden daar, met de campagne rondom het lied “Laat ze blijven”, graag aandacht aan."

Steun

Het initiatief 'Laat ze Blijven' van Defence for Children, Herdenken Vol Leven, Yosina Roemajauw, Trijntje & Huub Oosterhuis wordt gesteund door UNICEF, War Child, de Protestantse Kerk in Nederland, INLIA en De Goede Zaak. 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Amersfoorters lopen protestmars voor met uitzetting bedreigde Ljowa (7)

Vanavond om 19 uur verzamelen veel Amersfoorters, onder wie klasgenootjes, vriendjes en vriendinnetjes van Ljowa (7) zic…


Lees meer

Groningers op de bres voor hun Nune (9) en Davit (7)

De Grote Markt in Groningen stroomde donderdagavond 23 september vol met mensen die vinden dat Nunë (9) en Davit (7) in …


Lees meer

Afsluitingsregeling biedt halve oplossing: uitzetting dreigt voor vele kinderen

Vandaag heeft staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid bekendgemaakt dat ruim de helft van de kinderen …


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee