Kinderen in gesprek met Kamerleden over Kinderpardon
Laat Kinderpardon geen wisselgeld zijn bij formatie:
Kinderen in gesprek met Tweede Kamerleden
Anood, Noor, Roman, Roestam, Lili en Aleks volgen de turbulente formatie op de voet. De uitkomsten van de formatie bepalen de koers van hun leven, en dat van honderden andere kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland zijn zonder verblijfsvergunning. Meer dan 96% van de kinderpardonaanvragen wordt afgewezen. Meestal omdat volgens de autoriteiten onvoldoende meegewerkt zou zijn aan het vertrek naar het land van herkomst. De kinderen gingen vandaag naar Het Plein in Den Haag om de Tweede Kamerleden eraan herinneren dat zij niet vergeten mogen worden tijdens de formatie.
Joël Voordewind van de ChristenUnie: "Asiel, vluchtelingen, migratie, dat zijn wel de onderwerpen waar wij over moeten praten met de andere partijen. Dit zijn de thema's die ons erg aan het hart gaan. Dat zullen we met de anderen moeten bespreken. Dat onderwerp zullen we ongetwijfeld op tafel krijgen, want het kan niet zo zijn dat kinderen hier 10, 12 jaar leven en in onzekerheid zitten. Daar moeten we een oplossing voor vinden."
Maarten Groothuizen van D66: "Het is heel goed om de verhalen van mensen te horen. De verhalen van de kinderen waar het om gaat. Ze hebben eigenlijk helemaal niet zoveel band meer met het land waar ze vandaan komen en toch continue in onzekerheid leven. Een soepelere omgang met het meewerkcriterium, dat lijkt me wel echt aan de orde."
De constante angst voor uitzetting heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van de kinderen. Martine Goeman van Defence for Children: "Vandaag doen wij samen met de kinderen een dringende oproep aan politieke partijen om snel met een oplossing te komen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat uitzetting na een verblijf van vijf jaar in Nederland schadelijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderrechten mogen geen wisselgeld worden bij de formatie en zouden juist het uitgangspunt moeten zijn voor het beleid de komende jaren."
Joël Voordewind had ook nog een boodschap voor de kinderen: "Houdt vol, hoop doet leven. En wij proberen hier in Den Haag met de andere partijen hopelijk tot een oplossing te komen."