Uitnodiging: 8 februari online conferentie Zero Tolerance tegen meisjesbesnijdenis
Ieder jaar op 6 februari wordt op Zero Tolerance Day wereldwijd aandacht voor de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking (VGV), meisjesbesnijdenis. Hiermee wordt invulling aan de oproep van het Inter-African Committee. In Nederland organiseert Platform 6/2, waar Defence for Children – ECPAT onderdeel van uitmaakt, de jaarlijkse Zero Tolerance Day - conferentie waar kennis, ervaringen en verhalen worden uitgewisseld. Platform 6/2 nodigt je dit jaar uit voor een online conferentie vanuit Het Bibliotheektheater Rotterdam op maandag 8 februari.
Verhalen in de strijd tegen meisjesbesnijdenis
In 2021 draait Zero Tolerance Day om ‘Verhalen in de strijd tegen 'VGV’. Verhalen die staan voor de vele stemmen en de strijd die wereldwijd wordt gevoerd in de aanpak van VGV. Aan de hand van verschillende verhalen wordt de bezoeker meegenomen in de wereld van 200 miljoen meisjes en vrouwen die besneden zijn, en de vele meisjes die risico lopen om besneden te worden. Tijdens de conferentie gaan we onder andere in gesprek met professionals en sleutelpersonen. Hiermee worden de vele invalshoeken, perspectieven en expertise belicht, waarin iedere vrouw en ieder meisje telt. Na het plenaire programma volgen er verschillende workshops, meer informatie hierover volgt.
Programma
12:45 – 13:00 Digitale Inloop
13:00 – 15:15 Plenaire sessie
15:15 – 15:30 Pauze
15:30 – 16:30 Workshops
16:30 – 17:30 Plenaire terugkoppeling en sluiting
Workshops Zero Tolerance Day
Van VGV naar nazorg – wat houdt een hersteloperatie in?
Dokter Refaat Karim legt uit welke (na)zorg beschikbaar is voor besneden vrouwen en wat een hersteloperatie inhoudt, zijn drijfveer: ‘Er komt een vrouw bij mij met een probleem. Ik wil graag helpen dat probleem zo goed mogelijk op te lossen. Als dokter en als mens erken ik dat grote en belangrijke recht op zelfbeschikking.’
- Dokter Refaat Karim is een van de weinige plastisch chirurgen in Nederland die hersteloperaties bij besneden vrouwen uitvoert.
De impact van Covid-19 op VGV
Covid-19 heeft tot op de dag van vandaag wereldwijd impact op de levens van miljoenen mensen. Helaas heeft COVID-19 ook specifiek invloed op de levens van meisjes en vrouwen in landen waar VGV voorkomt. Annemarie Middelburg gaat tijdens deze workshop in op de toename van VGV in bepaalde Afrikaanse landen sinds de start van de pandemie. Ook bespreekt ze wat dit betekent voor meisjes in Nederland die risico lopen op VGV.
- Annemarie Middelburg; Middelburg Human Rights Law Consultancy
Workshop Theatervoorstelling ‘Hechting’
Het confrontatietheaterstuk ‘Hechting’ is een effectief en laagdrempelig middel om groepen, die te maken hebben of kunnen krijgen met vrouwelijke genitale verminking, te bereiken. Bij het theaterstuk ‘Hechting’ staan het bespreekbaar maken van de problematiek, het creëren van bewustwording en het bieden van nazorg centraal. Tijdens deze workshop zal het theaterstuk Hechting gespeeld worden.
- Uitvoering door Stichting me & society. Workshop en dialoogbegeleider Patricia Gruber.
Een verhaal vanuit een land waar VGV traditie is…
Hoe staat het met de strijd tegen VGV vanuit een internationaal perspectief? We volgen een vrouw in Sierra Leone die, ondanks het feit dat het merendeel van de vrouwen in haar land besneden is, er bewust voor kiest om zich niet te laten besnijden. Wat was de motivatie voor deze keuze en heeft deze keuze haar leven beïnvloed en zo ja, op welke manier? En zou zij ouders aanraden om hun dochters wel/niet te laten besnijden en waarom?
- Delphine van der Zee, Plan International Nederland, Linda Barry en Liselot Bloemen, Defence for Children – ECPAT Nederland
Platform 6/2
Platform 6/2 is een samenwerkingsverband tussen Defence for Children-ECPAT Nederland, Federatie Somalische Associaties Nederland (FSAN), Pharos expertisecentrum gezondheidsverschillen en Plan International Nederland. Dit jaar wordt het Platform ondersteund door de gemeente Rotterdam en Centrum voor Jeugd en Gezin Rijnmond.