Als minderjarige urenlang in de politiecel
Op 11 juli vertellen Beau (14 jaar) en Noëlle (13 jaar) in het NOS journaal en het Jeugdjournaal over hun aanhouding door de politie en verblijf op het politiebureau. Op een middag in de vakantie werden zij met z'n drieën aangehouden op verdenking van winkeldiefstal omdat het derde meisje iets gestolen had. Hierdoor moesten ze mee naar het politiebureau. Zij vertellen dat ze het eng vonden, omdat ze al die tijd niet wisten wat hun te wachten stond. De politie was heel onaardig en behandelde hen alsof ze schuldig waren. Ook mochten ze hun ouders niet bellen en moesten ze heel lang in een cel zitten. Defence for Children herkent de ervaringen van de meisjes.
Via de Kinderrechtenhelpdesk komen regelmatig vragen en klachten binnen van kinderen en ouders over het optreden van de politie, aldus Maartje Berger, juridisch adviseur Jeugdrecht: "Nederland doet mee met het VN-Kinderrechtenverdrag en daarin wordt heel duidelijk aangegeven dat politie en justitie rekening moeten houden met de leeftijd en ontwikkeling van kinderen. Dat betekent ze niet mogen worden opgesloten in een politiecel, tenzij dat echt niet anders kan."
Uitleg over rechten
In 2017 werden 28.500 minderjarigen door de politie verhoord. Wanneer een minderjarige in een politiecel gezet wordt dan betekent dit dat zij goede uitleg horen te krijgen over hun rechten en over wat er gaat gebeuren in begrijpelijke taal. Daarbij is het belangrijk dat ouders geïnformeerd worden en op bezoek mogen komen. In het onderzoeksrapport ‘Een ‘’paar nachtjes’’ in de cel’ concludeerde Defence for Children in 2011 dat dit lang niet altijd gebeurt en dat minderjarigen nog veel te vaak hetzelfde worden behandeld als volwassenen.
Toekomstvisie
Inmiddels zijn er door de politie enkele verbetermaatregelen doorgevoerd in onder meer het Landelijk Reglement Arrestantenzorg. Ook het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft advies gevraagd aan onder andere Defence for Children over welke verbeteringen nodig zijn om de rechten van minderjarigen verdachten beter in wet, beleid en praktijk door te voeren. Minister Dekker van Rechtsbescherming reageert deze zomer op de Toekomstvisie die Defence for Children en de Nederlandse Jeugdrecht Advocaten hebben opgesteld voor de minister over de aanhouding en inverzekeringstelling van minderjarigen verdachten.