Scroll down

Alternate Text
News banner

Zwaar mishandeld meisje (10) uit Vlaardingen meldde herhaaldelijk mishandeling door pleegouders, maar werd niet gehoord

Het 10-jarige meisje uit Vlaardingen, dat in de nacht van 20 op 21 mei 2024 met botbreuken en hersenletsel in het ziekenhuis werd opgenomen, had herhaaldelijk aangegeven dat ze werd mishandeld door haar pleegouders. Ondanks meerdere signalen en meldingen over mishandeling ondernamen de betrokken instanties geen actie.

Defence for Children Nederland vindt het zorgwekkend dat een meisje van 10 jaar herhaaldelijk sprak over de mishandeling, maar niet serieus is genomen. Dit benadrukt het belang van het horen en serieus nemen van kinderen in situaties van mishandeling en laat de ernstige tekortkomingen zien in het huidige jeugdbeschermingssysteem.

Recht op bescherming

Ieder kind heeft volgens artikel 19 van het VN-Kinderrechtenverdrag recht op bescherming tegen alle vormen van lichamelijke en geestelijke mishandeling, verwaarlozing en (seksueel) misbruik. Dit geldt ook voor kinderen die niet langer thuis wonen, maar bijvoorbeeld in een instelling of pleeggezin verblijven, zoals het meisje uit Vlaardingen.

Verschillende experts benadrukken dat de jeugdbeschermingsinstanties beter naar het meisje hadden moeten luisteren toen zij aangaf mishandeld te worden. Zelfs als de ouders of pleegouders de indruk wekken dat alles goed gaat, is het belangrijk dat er voortdurend toezicht wordt gehouden en grondig wordt onderzocht of de zorgen van het kind terecht zijn.

Daarnaast heeft een kind dat tijdelijk of permanent niet opgroeit in het eigen gezin op grond van artikel 20 van het kinderrechtenverdrag recht op bijzondere bescherming van de overheid. Het negeren van signalen van mishandeling kan desastreuze gevolgen hebben, zoals in de zaak van dit 10-jarige meisje duidelijk wordt.

Recht op herstel en hulp na mishandeling

Kinderen die slachtoffer worden van geweld, verwaarlozing, mishandeling, misbruik of uitbuiting hebben recht op hulp om te kunnen herstellen. Volgens artikel 39 van het kinderrechtenverdrag is de overheid verplicht ervoor te zorgen dat al deze kinderen toegang hebben tot hulp. In de zaak van het 10-jarige meisje uit Vlaardingen maakte de officier van justitie aan het begin van de rechtszaak op 5 september 2024 bekend dat het meisje waarschijnlijk de rest van haar leven afhankelijk is van intensieve zorg, als gevolg van de mishandelingen.

Bovendien stelt artikel 12 van het kinderrechtenverdrag dat kinderen het recht hebben om hun mening te geven over zaken die hen aangaan en dat hun stem serieus moet worden genomen. Dit betekent dat de stem van het kind centraal moet staan bij het verlenen van passende hulp.

Oproep: hoor(r)echt

Het is zorgwekkend dat er nog steeds kinderen zijn, zoals het 10-jarige meisje uit Vlaardingen, die ondanks duidelijke signalen niet worden gehoord. Defence for Children Nederland roept op om altijd naar kinderen te luisteren en hun meldingen serieus te nemen. Continu toezicht en grondig onderzoek zijn noodzakelijk in gezinnen waar zorgen bestaan over mishandeling van kinderen.

Ook onze kinderrechtenhelpdesk ontvangt signalen zoals klachten over jeugdzorginstellingen, jeugdbeschermers, kindermishandelingen en dat kinderen niet goed worden gehoord. Deze zorgen blijken ook uit gesprekken die onze experts voeren met diverse ketenpartners. Kinderen, ouders, betrokken professionals en andere belanghebbenden kunnen contact opnemen via e-mail (info@defenceforchildren.nl), telefonisch (071-516 09 80) of het contactformulier op onze website.

Meer informatie

 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Defence for Children pleit voor een netwerk van Barnahus-locaties in Nederland

Barnahus betekent, vertaald vanuit het Scandinavisch, kinderhuis. Op één locatie werkt een multidisciplinair, intersecto…


Lees meer

Geweld tegen kinderen: een landelijk dekkend netwerk van Barnahus in Nederland

Vorige week stond in het teken van het voorkomen van en reageren op kindermishandeling. Zowel op nationaal als op Europe…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee