Scroll down

Alternate Text
News banner

Jeugdzorg onder druk: financiële problemen, sluitingen en tekort aan passende zorg

De jeugdzorg in Nederland staat onder enorme druk. Een recente analyse door onderzoeksbureau A-Insights toont aan dat veel jeugdzorgaanbieders financieel niet meer rondkomen. Dit resulteert onder meer in langere wachtlijsten en een verschraling van het zorgaanbod. De situatie is zorgelijk. De vraag naar jeugdzorg blijft toenemen en wordt steeds complexer. De vrees is dat de situatie in de nabije toekomst alleen maar slechter zal worden.

Sluitingen en chaos

In Friesland sloot de jeugdzorginstellingen Woodbrookers in mei, wat leidde tot de herplaatsing van jongeren naar andere locaties, soms buiten de provincie. Eerdere misstanden leidden tot de sluiting en hervormingen binnen jeugdhulp Friesland, maar nieuwe plannen ondervinden vertraging door financiële en organisatorische problemen.

Ook in Alphen aan den Rijn zijn er serieuze problemen. Sinds de gemeente de jeugdzorg heeft overgenomen, klagen ouders over slechte coördinatie en communicatie. Dossiers zouden vaak incompleet zijn, wat het moeilijk maakt om zorgindicaties tijdig te beoordelen. Hierdoor staan veel kinderen op het punt niet langer toegang te hebben tot de zorg waar zij recht op hebben.

Financiële druk op aanbieders

De financiële situatie van jeugdzorgaanbieders is zorgwekkend. De analyse van A-Insights laat zien dat de gemiddelde winst in 2023 daalde naar slechts 0,1 procent. Duizenden jeugdzorgaanbieders die hulp bieden op gebieden zoals jeugd-ggz, gesloten jeugdzorg, zorg bij autisme en pleegzorg, hebben hierdoor te maken met sluitingen van locaties en (nog) langere wachtlijsten. Grote organisaties staan op omvallen, hoewel ze cruciaal zijn voor de zorg aan de meest kwetsbare kinderen. Gemeenten grijpen in door miljoenen euro’s aan noodhulp te bieden, maar structurele problemen blijven bestaan.

Hervormingsplannen

De vraag naar jeugdzorg neemt toe en wordt complexer, terwijl jeugdzorgaanbieders worstelen met een uitdagende financiële situatie. Nieuwe plannen, waaronder de Hervormingsagenda, moeten de jeugdzorg efficiënter en toekomstbestendiger maken.

Ondanks de uitdagingen, is er hoop dat deze hervormingen daadwerkelijk een verschil kunnen maken. Het is cruciaal dat deze plannen snel maar zorgvuldig worden geïmplementeerd. Een kinderrechtelijke benadering dient hierbij voorop te staan. De rechten en belangen van de kinderen moeten te allen tijde leidend blijven en prevaleren boven de financiële belangen en beoogde bezuinigingen.

Meer aandacht voor jeugdzorg nodig

De problemen in de jeugdzorg en de impact daarvan op kwetsbare kinderen zijn zorgwekkend. Defence for Children Nederland roept op om de rechten en belangen van de deze kinderen altijd voorop te stellen. Deze rechten moeten dan ook de kern vormen van de hervormingen.

Ook onze Kinderrechtenhelpdesk ontvangt signalen over de druk op jeugdzorginstellingen en de impact op kwetsbare kinderen en hun families. Deze zorgen komen ook naar voren uit gesprekken met diverse ketenpartners. De experts van onze kinderrechtenhelpdesk bieden juridisch advies over kinderrechten op basis van het Kinderrechtenverdrag.

Ouders, kinderen, betrokken professionals en andere belanghebbenden kunnen contact opnemen via e-mail (info@defenceforchildren.nl), het contactformulier op onze website of telefonisch (071-516 09 80).

Meer informatie

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Pijnlijk en oncomfortabel: verhalen van jongeren schetsen verontrustend beeld ZIKOS-afdelingen

Dat vrijheidsbeperkende maatregelen van repressieve aard in de gesloten jeugdzorg schadelijk zijn voor kinderen is al ja…


Lees meer

Rekenkamer: bewindspersonen schieten tekort in verantwoordelijkheid kinderen te beschermen

Het is schrijnend dat kinderen die aan de verantwoordelijkheid van de overheid zijn toevertrouwd, in veel gevallen niet …


Lees meer

Gebrekkig jeugdbeschermingsstelsel: noodgrepen en urgente actie noodzakelijk

Deze week verscheen de lang verwachte eindevaluatie van de Wet herziening kinderbeschermingsmaatregelen en de conclusies…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee