Scroll down

Alternate Text
News banner

Defence for Children pleit voor een landelijk dekkend netwerk van Barnahus-locaties in Nederland

Barnahus betekent, vertaald vanuit het Scandinavisch, kinderhuis. Op één locatie werkt een multidisciplinair, intersectoraal team uit de justitiële, medische en (jeugd)zorg sector. De kern ligt bij het ‘onder één dak’-principe, waarbij alle professionele en betrokken instanties, bij gemelde gevallen van geweld en misbruik van kinderen, worden samengebracht om een gecoördineerde respons te garanderen. In IJsland wordt de Barnahus locatie ook ingezet voor het horen van onbegeleide kinderen die asiel hebben aangevraagd. Het ‘onder één dak’-principe betekent dat professionals naar het kind moeten komen en niet andersom.

Inmiddels wordt de Barnahus-aanpak in meer dan twintig Europese landen toegepast. Nederland behoort niet tot deze landen. Defence for Children pleit voor een landelijk dekkend netwerk van Barnahus-locaties in Nederland.

Eva Huls bezocht voor Defence for Children het Barnahus in IJsland. De Barnahus-aanpak bestaat in IJsland al 20 jaar. Inmiddels hebben meer dan twintig Europese landen het omarmd.

Bekijk de video!

 

Waarom wij pleiten voor de Barnahus-aanpak in Nederland:

In een Barnahus zijn alle voorzieningen om goed onderzoek te doen: ruimte voor de kinderarts om lichamelijk onderzoek te doen, ruimte voor de forensisch arts en forensisch specialist van de politie om sporenonderzoek te doen, ruimte om een kindvriendelijk studioverhoor (kind-interview) af te nemen, ruimte om trauma- en overige kinddiagnostiek te doen, ruimten voor individuele en gezinsbehandeling. En dit alles dus kindvriendelijk ingericht.

  • Het ‘alles onder één dak’-principe is minder belastend voor het kind (professionals komen naar het kind en niet andersom).
  • Het kind hoeft zijn/haar verhaal maar één keer te vertellen, aan een gespecialiseerde interviewer (dit minimaliseert de kans op extra trauma door het verhoor)
  • De aanpak zorgt voor de meest betrouwbare verklaring van het kind (belangrijk voor een eventuele strafzaak en voor de juiste hulpverlening voor het kind).
  • Professionals kunnen van elkaar leren en elkaar versterken doordat zij op één locatie werken.

Defence for Children was bij Barnahus IJsland op bezoek. Tijdens dit bezoek is ook de grondlegger van Barnahus Europa geïnterviewd: Bragi Gudbrandsson. Hoe kwam hij op het idee van Barnahus en waarom? Wat is de meerwaarde van het hebben van een Barnahus? Defence for Children ging graag met hem hierover in gesprek. Barnahus bestaat in 20 jaar in 2022, dus een mooie gelegenheid om samen terug te kijken op het ontstaan ervan en de ontwikkelingen tot nu toe!

Bekijk de video!

 

Algemeen: meisje hond raam

Podcast: Aflevering 8: Kindgericht horen: minderjarige slachtoffers

Slachtoffers tussen de 12 en 18 jaar zijn nog niet volwassen en zouden daarom op een kindvriendelijke wijze verhoord moeten worden. In deze aflevering vertellen Emma en Levi - beiden minderjarige slachtoffers van seksueel geweld - hoe zij het verhoor van de politie ervaren hebben. In de studio bespreken host Malou van der Starre en advocaat Eva Huls hoe dit beter zou kunnen.

Deze aflevering is onderdeel van de driedelige miniserie over kindgericht horen in straf- en vreemdelingenzaken.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Zwaar mishandeld meisje (10) uit Vlaardingen meldde herhaaldelijk mishandeling door pleegouders, maar werd niet gehoord

Het 10-jarige meisje uit Vlaardingen, dat in de nacht van 20 op 21 mei 2024 met botbreuken en hersenletsel in het zieken…


Lees meer

Geweld tegen kinderen: een landelijk dekkend netwerk van Barnahus in Nederland

Vorige week stond in het teken van het voorkomen van en reageren op kindermishandeling. Zowel op nationaal als op Europe…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee