Scroll down

Alternate Text
News banner

Nederland moet haast maken met terughalen kinderen uit IS-gebied

Defence for Children is blij dat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, heeft aangekondigd de mogelijkheid te onderzoeken om Nederlandse kinderen en hun moeders uit IS-gebied naar Nederland te halen. Daar hebben de kinderen volgens het Kinderrechtenverdrag recht op. Maar het is betreurenswaardig dat het zo lang heeft moeten duren, omdat Nederland al langer is gewezen op haar verantwoordelijkheid om te zorgen voor deze kinderen.

Twee weken geleden overleed een Nederlandse vrouw in één van de Syrische kampen. Ze liet twee kinderen achter. De toezegging komt te laat voor deze vrouw. De kinderen moeten nu verder zonder moeder.

Haast maken

Defence for Children hoopt dat het onderzoek snel is afgerond en dat Nederland spoedig in actie komt. De Amerikanen gaan weg en er dreigt instabiliteit in de regio. De onveiligheid neemt toe, terwijl de situatie in de kampen al erbarmelijk was. Daarbovenop is het ook nog eens winter, waardoor overleven een grote uitdaging is geworden, zeker voor jonge kinderen die extra kwetsbaar zijn.

Meerdere signalen dat Nederland in actie moest komen

Onlangs werd België via de rechter gedwongen Belgische kinderen terug te halen. Vorig jaar sprak de Kinderombudsman de Nederlandse overheid erop aan om haar verantwoordelijkheid te nemen en de kinderen te beschermen.

Kinderen willen naar huis

In kampen in Syrië zitten Nederlandse kinderen en hun moeders die graag willen terugkeren naar Nederland. Dit lukt hen niet op eigen kracht omdat zij de bewaakte kampen niet zomaar kunnen verlaten. Bovendien kunnen zij de grens niet oversteken om een Nederlands consulaat te bereiken, omdat zij geen rechtsgeldige reisdocumenten hebben.

Beschermen als ouders het niet kunnen

We weten dat het niet goed gaat met de kinderen in de kampen. Er zijn zorgen om hun ontwikkeling en gezondheid. Nu de moeders hun kinderen niet goed kunnen beschermen, moet de Nederlandse overheid ingrijpen en hen beschermen. De Nederlandse overheid zou alle noodzakelijke en mogelijke maatregelen moeten nemen om ervoor te zorgen dat de Nederlandse kinderen en hun moeders kunnen terugkeren naar Nederland. 

Lees

Meer over de Belgisch rechtszaak
Het standpunt van de Kinderombudsman

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Haal de Nederlandse kinderen van IS-strijders op

De Belgische regering besloot begin deze maand dat ze de kinderen van IS-strijders tot twaalf jaar gaan terughalen naar …


Lees meer

Mulock Houwer-lezing: Het gemeenschappelijk lot van kinderen van Syriegangers en kinderen van NSB’ers

Tijdens de negende Mulock Houwer-lezing op donderdag 21 november heeft Marion van San, socioloog en criminoloog, de Mulo…


Lees meer

Advocaten starten kort geding om kinderen en hun moeders terug te halen uit Syrische kampen

De vraag of de Nederlandse overheid verplicht moet worden Nederlandse kinderen en hun moeders terug te halen uit Syrië i…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee