Scroll down

Alternate Text
News banner

Tweede Kamer pakt armoede onder kinderen aan

In Nederland groeit ongeveer 1 op de 10 kinderen op in armoede. Save the Children en Defence for Children vinden dat de kinderen in die gezinnen gesteund moeten worden door de overheid, want armoede heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van kinderen. Gelukkig zet ook de politiek nu stappen.

1 op de 10 kinderen betekent dat er in iedere klaskinderen zitten bij wie thuis niet genoeg geld is om bijvoorbeeld eten of kleding te kopen of de verwarming aan te zetten. Het kan ook zijn dat zij niet op een sportclub kunnen. Niet iedereen praat daar even makkelijk over. Sommige kinderen schamen zich zelfs voor hun thuissituatie.

Regels

Iedere gemeente moet voorzieningen aanbieden voor kinderen in armoede, dat vinden de kinderrechtenorganisaties. Het klinkt heel logisch, maar toch is dat in Nederland nog steeds niet het geval. Save the Children en Defence for Children vinden dat de regels van de gemeente waarin een kind woont, niet bepalend mogen zijn voor de steun die kinderen krijgen. Daarom roepen wij de overheid al jaren op om alle gemeenten in Nederland te verplichten een Kindpakket aan te bieden. Dit is een pakket met allerlei voorzieningen voor kinderen zoals bonnen voor kleding, schoolspullen, contributies voor de sportvereniging en een sportuitrusting. Gelukkig is de Tweede Kamer het hiermee eens en wordt dit binnenkort geregeld. Vorige week werd namelijk de motie aangenomen, waarin staat dat in elke gemeente voorzieningen voor kinderen in armoede moeten worden aangeboden.

Begeleiding

Wij weten dat kinderen en ouders die in armoede leven ook vaak last hebben van spanning en stress. Daarom vinden wij dat niet alleen financiële hulp moet worden geboden. Het is ook belangrijk dat deze kinderen en gezinnen andere begeleiding ontvangen om de spanning te verminderen, om kinderen bijvoorbeeld te helpen bij het maken van hun huiswerk en ouders te helpen bij de opvoeding in moeilijke tijden.

Evaluatie ‘Klijnsmagelden’

Een tweede succes is dat de Tweede Kamer de motie heeft aangenomen om de ‘Klijnsmagelden’ eerder dan in 2021 te evalueren. De ‘Klijnsmagelden’ zijn grote bedragen die aan gemeenten worden gegeven om armoede onder kinderen te bestrijden. Bureau Bartels heeft in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzocht waaraan gemeenten dit geld uitgeven. Uit dat onderzoek (2018) blijkt dat maar 17% van de gemeenten in 2017 de impact heeft gemeten van hun beleid gericht op bestrijding van armoede onder kinderen. Slechts 37% van de gemeenten heeft de kinderen die in armoede leven volledig in beeld. Verder bleek uit het onderzoek dat niet duidelijk is hoeveel kinderen zijn bereikt in de 355 Nederlandse gemeenten. Bovendien toont het onderzoek aan dat bijna €4 miljoen van de ‘Klijnsmagelden’ niet is besteed aan kinderen in armoede, maar terecht is gekomen in een algemene pot waaruit bijvoorbeeld ook verkeersrotondes worden betaald. Dit baart ons grote zorgen. Save the Children en Defence for Children zijn daarom heel blij dat de Tweede Kamer naar ons advies heeft geluisterd en dat op korte termijn nog een keer wordt gekeken naar wat de gemeenten met het geld doen. Op deze manier hopen wij dat op tijd kan worden ingegrepen, zodat zoveel mogelijk kinderen in een armoedesituatie (op de juiste manier) worden bereikt.

Debat

Donderdag 14 februari jl. debateerde de Tweede Kamer met staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het armoede- en schuldenbeleid. In aanloop naar het debat gingen Save the Children en Defence for Children in gesprek met verschillende politici. Ook schreven we een brief met punten waarop veranderingen nodig (én mogelijk) zijn om het aantal kinderen dat in armoede leeft terug te dringen. Als vervolg op dit debat werden de bovenstaande moties begin maart 2019 ingediend en aangenomen.

Meer informatie:

- Brief van Defence for Children en Save the Children 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

De bestaanszekerheid van kinderen in de knel

De bestaanszekerheid van kinderen in Nederland staat onder druk. De Belastingdienst trok in 2022 4.780 toeslagen in bij …


Lees meer

Leg terugdringen van armoede onder kinderen vast in de wet

In Nederland groeien ruim 250.000 kinderen op in armoede. Al jarenlang lukt het Nederland maar niet om die cijfers flink…


Lees meer

Aanpak armoede onder kinderen per gemeente verschillend

Een effectieve aanpak van armoede onder kinderen ontbreekt en het landelijk sociaal vangnet schiet tekort. Dat blijkt ui…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee