Scroll down

Alternate Text
News banner

In memoriam: Loek Dijkman, oprichter van het Kinderrechtenhuis, overleden

Het is stil aan de Hooglandse Kerkgracht in het Kinderrechtenhuis in Leiden. Op 1 november 2024 overleed Loek Dijkman, oprichter van Stichting Utopa en het Kinderrechtenhuis. Loek had een unieke visie en was een echt mensen-mens. Hij was meer dan een succesvol ondernemer: hij was een filantroop die zich met hart en ziel op verschillende manieren inzette voor een rechtvaardigere en ‘een iets betere wereld’.

Zijn droom om iets bij te dragen aan een betere samenleving inspireerde alles wat hij ondernam. Loek stond altijd klaar voor mensen die niet vanzelfsprekend kansen krijgen of voor diegenen met een functie die de maatschappij steeds minder waardeerde. Met humor, gedrevenheid en een ongeëvenaard doorzettingsvermogen werkte hij onvermoeibaar aan het bestrijden van ongelijkheid.

Het ontstaan van het Kinderrechtenhuis

Aan het begin van deze eeuw ontstond Loeks idee om het historische Heilige Geest Weeshuis te redden van verval. Met een oog voor erfgoed en liefde voor geschiedenis zag Loek een kans om het pand niet alleen te herstellen, maar ook een nieuwe, betekenisvolle bestemming te geven. Samen met Nico van Oudenhoven, oprichter van International Child Development Initiatives (ICDI), droomde hij van een Kinderrechtenhuis: “Zou het niet fantastisch zijn om een Kinderrechtenhuis te verwezenlijken die diverse kinderrechtenorganisaties huisvest en van waaruit meer bekendheid over kinderrechten wordt gegeven?”

Met deze visie klopte Loek aan bij Defence for Children Nederland in Amsterdam. De toenmalige directeur Stan Meuwese zag meteen potentieel en werkte enthousiast mee aan het plan. Loek verzorgde met zijn Stichting Utopa de volledige renovatie van het vervallen pand. Defence for Children Nederland en andere kinderrechtenorganisaties vestigden zich begin 2010 in het Kinderrechtenhuis.

Een levend monument

Loek wilde dat het Kinderrechtenhuis niet alleen een werkplek was, maar ook een levend monument dat zijn rijke geschiedenis uitdroeg. Er kwam een boek over de geschiedenis van het pand en de ervaringen en verhalen van de weeskinderen die hier eeuwenlang woonden werden vastgelegd. Het pand is nu een levend museum met diverse tentoonstellingen. Ook vinden er verschillende activiteiten plaats voor kinderen, volwassenen en professionals. Loek realiseerde steeds nieuwe plannen om het kinderrechtenhuis levend te houden, zoals de Leidse Salon, waar klassieke muziek concerten worden gegeven.

Dankbaar afscheid

Met het overlijden van Loek Dijkman verliezen we een idealist en inspirator met een hart voor kinderrechten. Zijn nalatenschap is een levendige werkplek die ons dagelijks herinnert aan het belang van kinderrechten en aan de waarde van zijn inzet. Dankzij de bijzondere inzet van Loek zetten wij in een historisch en betekenisvol pand ons werk en zijn visie voort.

Onze gedachten zijn bij zijn familie en dierbaren.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Chocoladeletters voor het goede doel

Nu de herfst echt is begonnen kijken de meeste mensen uit naar de feestdagen vol lekkernijen. Ook dit jaar is Defence fo…


Lees meer

Investeren in ontwikkelingssamenwerking cruciaal om toekomstige generaties te versterken

De aangekondigde bezuiniging van meer dan 2,4 miljard euro per jaar op de Nederlandse uitgaven voor ontwikkelingssamenwe…


Lees meer

Brief ontwikkelingssamenwerking oproep NSC

De geplande, vergaande bezuinigingen van het kabinet op ontwikkelingssamenwerking hebben ernstige gevolgen voor kwetsbar…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee