Scroll down

Alternate Text
News banner

Verminderen administratieve lasten mag niet ten koste gaan van rechtspositie kinderen en ouders

Defence for Children en de Vereniging Jeugdrecht Advocaten Rotterdam hebben een brandbrief gestuurd aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Maasluis. Aanleiding is de verordening Jeugdhulp Maassluis 2023 waarin de gemeente zegt ‘’beschikkingsvrij’’ te gaan werken. Dit betekent dat ouders en kinderen die jeugdhulp ontvangen niet schriftelijk geïnformeerd zijn over jeugdhulpbesluiten en hoe zij daartegen bezwaar kunnen maken. Beschikkingsvrij werken is in strijd is met de Algemene wet bestuursrecht en met artikel 3 en 12 van het VN-Kinderrechtenverdrag. Defence for Children en de Vereniging Jeugdrecht Advocaten Rotterdam roepen het college B&W en de gemeenteraad daarom op om de verordening aan te passen.

Toegang tot recht

Toegang tot het recht is van fundamentele waarde voor alle burgers in een gemeente. Dit geldt extra als het gaat om beslissingen die de gemeente neemt over jeugdhulp aan kwetsbare jeugdigen en gezinnen. Beschikkingsvrij werken is niet alleen in strijd met de Algemene Wet bestuursrecht maar ook met kinderrechten. Kinderen hebben volgens artikel 12 van het VN Kinderrechtenverdrag recht op betekenisvolle participatie, wat betekent dat jeugdigen in begrijpelijke taal geïnformeerd worden over en betrokken worden bij besluiten die hen aangaan, feedback krijgen over wat er met hun mening is gedaan en dat zij bezwaar kunnen maken.

Administratieve lasten

De gemeente Maassluis geeft in de verordening aan dat het afgeven van een beschikking niet nodig is en wijst daarbij op de “efficiency en effectiviteitswinst” waardoor de administratieve lasten verminderen. Voor ouders en kinderen brengt dit naast veel onduidelijkheid juist een extra administratieve handeling met zich mee. Zij worden niet geïnformeerd over waar zij recht op hebben en hoe en binnen welke termijn zij bezwaar kunnen maken. Op het moment dat blijkt dat zij het niet eens zijn met de geboden hulp, vraagt de gemeente van hen om alsnog zelf een beschikking op te vragen over een besluit dat al veel eerder genomen is. Gevolg is dat zij geen laagdrempelige rechtsingang hebben en onvoldoende informatie krijgen over het recht om bezwaar te maken.

Rechtspositie kinderen en ouders

Defence for Children en de Vereniging Jeugdrecht Advocaten Rotterdam roepen de gemeente Maasluis op om de Verordening Jeugdhulp Maassluis 2023 aan te passen en ervoor te zorgen dat alle jeugdigen en ouders schriftelijk geïnformeerd zijn over jeugdhulpbesluiten en het maken van bezwaar. Dit betekent dat de gemeente ervoor zorg draagt dat het verminderen van administratieve lasten niet ten koste gaat van de rechtspositie van kinderen en ouders. 

Defence for Children vindt het zorgelijk dat beschikkingsvrij werken, uitgaande van de modelverordening van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), niet alleen in Maassluis maar ook in andere gemeenten mogelijk is en vindt dat de VNG de modelverordening zou moeten herzien.

Meer informatie:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Defence for Children Nederland ontvangt €600.000 van de Nationale Postcode Loterij

Defence for Children Nederland ontving vandaag een fantastische bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Naast de jaa…


Lees meer

Directeur-bestuurder Mirjam Blaak kondigt vertrek aan bij Defence for Children Nederland

Directeur-bestuurder Mirjam Blaak neemt dit najaar afscheid van Defence for Children Nederland. Ze liet de Raad van Toez…


Lees meer

Highlights 2024

Benieuwd naar ons werk om kinderrechten nog beter op de kaart te zetten? Nu de eerste maand van het nieuwe jaar begonnen…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee