Scroll down

Alternate Text
News banner

Habtamu Franke verbreekt wereldrecord burpees voor Defence for Children

De 26-jarige Habtamu Franke uit Rijnsburg verbrak op 6 maart 2022 het wereldrecord burpees met maar liefst 957 sprongen in een uur tijd. Hij haalde met deze sportieve megaprestatie maar liefst €2235,25 op voor Defence for Children. “Ik wilde iets terugdoen voor de maatschappij waarin ik zelf zoveel kansen heb gekregen.”

Habtamu werd als 2-jarige geadopteerd uit Ethiopië. “Ik ben dankbaar voor alle kansen die ik hier heb gekregen. Andere kinderen in dat weeshuis hebben die nooit gekregen. Daarom wilde ik me inzetten voor een goed doel dat zich inzet voor kinderen. Zo kwam ik uit bij Defence for Children.”

Sportief

Het is niet vreemd dat Habtamu de uitdaging aanging om het bestaande wereldrecord burpees van 949 keer te verbeteren. In het dagelijks leven is hij personal trainer, voedingscoach en mental coach. Hij is gewend om elke dag te sporten. “Ik doe sowieso twee keer per week standaard een burpee-training van een half uur. En toen ik eens echt heel veel burpees achter elkaar haalde, dacht ik: wat is eigenlijk het wereldrecord? Zo is het idee gaan groeien.”

Een burpee is een zware oefening met een combinatie van opdrukken en opspringen. Bovendien moeten die voor een officiële recordpoging allemaal volledig worden uitgevoerd, anders tellen ze niet mee. Daarom waren er op 6 maart veel mensen aanwezig om de tijd en het aantal burpees te controleren, maar ook om Habtamu mentaal aan te moedigen. “De druk nam wel toe met al die mensen om me heen, mijn spieren verzuurden en ik moest goed focussen om te kunnen doorgaan. Het hielp daarbij zeker dat ik dit niet alleen voor mezelf deed, maar ook voor een goed doel.”

Tranen in ogen

Een eerdere poging om het wereldrecord te verbreken vorig jaar oktober, mislukte. Maar ook al verbrak Habtamu nu eindelijk het record dat op naam stond van een Canadese politieagent, hij was niet meteen blij: “Ik wilde de 1.000 halen in een uur, maar ik bleef steken op 957. Het eerste gevoel was grote teleurstelling, hoe gek dat ook klinkt. Ik had tranen in mijn ogen, omdat ik mijn doel waar ik zo hard voor werkte nét niet had gehaald." Maar inmiddels is hij wel blij: "Nu moet alleen het Guinness Book of Records mijn record nog officieel bevestigen.”

Habtamu is ontzettend trots op het bedrag dat hij voor Defence for Children ophaalde. “Ik had een streefbedrag van 1.000 euro. Die duizend heb ik wél ruimschoots gepasseerd”, lacht hij. “Naast een online crowdfundingsactie had ik ook een spaarpotje neergezet bij de sportschool waar ik werk. Meer dan 2.200 euro dus, dat had ik nooit durven dromen.”

Nieuwe recordpoging

Hoe lang de spierpijn duurde? “Zeker wel vier dagen”, zegt Habtamu, “maar dat ben ik gewend, haha. Ik leef voor de sport.” Voorlopig gaat Habtamu niet uitrusten, want hij heeft al plannen voor een volgend wereldrecord. “Ik wil een zwaardere variant van de burpee uitvoeren, waarbij je je armen ook nog langs je lichaam moet bewegen voordat je weer opspringt. Dat record staat nu op 965 en je begrijpt vast, ook daar mik ik op de 1.000 burpees. Het moet gewoon een keer lukken, want ik heb de 1.000 al eerder gehaald tijdens mijn trainingen.” 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Basisschoolleerlingen Almere rennen ruim 6500 euro bij elkaar voor kinderen in Oekraïne

Leerlingen van basisschool De Optimist in Almere liepen op woensdag 16 maart 2022 het vuur uit de sloffen voor leeftijds…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee