Scroll down

Alternate Text
News banner

Israel verklaart Defence for Children Palestina en andere mensenrechtenorganisaties onterecht als terroristisch

Het Israëlische Ministerie van Defensie heeft een militair bevel uitgevaardigd waarin Defence for Children Palestina en vijf andere Palestijnse mensenrechtenorganisaties in Palestijnse Gebieden worden gekenmerkt als terroristisch. Hiermee worden de belangrijkste Palestijnse mensenrechtenorganisaties min of meer aan banden gelegd. Met dit besluit krijgen Israëlische autoriteiten de mogelijkheid om kantoren te sluiten, middelen in beslag te nemen, medewerkers gevangen te nemen en (financiële) steun en steunbetuigingen te verbieden. Defence for Children Nederland veroordeelt ten zeerste de recente beslissing van de Israëlische regering om onder andere Defence for Children Palestina tot terroristische organisatie te verklaren. “Het is een onrechtvaardige actie van de Israëlische autoriteiten om legitiem mensenrechtenwerk en kinderbescherming als crimineel en terroristisch te bestempelen. Kinderen in de Palestijnse gebieden hebben recht op bescherming en juridische bijstand”, zegt Mirjam Blaak, directeur Defence for Children Nederland.

Krimpende maatschappelijke ruimte

Het wordt Palestijnse en internationale humanitaire en mensenrechtenorganisaties steeds moeilijker gemaakt om hun werk te doen in Israël en bezet Palestijns gebied. Het militaire bevel staat allerminst op zichzelf, maar maakt onderdeel uit van een steeds repressievere werkomgeving en krimpende publieke ruimte van het maatschappelijk middenveld (shrinking civic space). Naast Defence for Children Palestine, zijn door dit militaire bevel ook Addameer, Al-Haq, Bisan Center for Research and Development, Union of Palestinian Women Committees en UAWC (Union of Agricultural Work Committees) getroffen. “Nadat jaren van de-legitimerings- en desinformatiecampagnes ons werk niet heeft kunnen stilleggen, kiezen de Israëlische autoriteiten nu voor de-escalerende tactieken en om maatschappelijke organisaties als terroristisch te labelen”, aldus Khaled Quzmar, directeur van Defence for Children Palestina. “In de afgelopen jaren hebben Israëlische, Palestijnse en internationale mensenrechten- en humanitaire organisaties te maken gehad met een steeds moeilijkere werkomgeving en krimpende maatschappelijke ruimte in Israël en de bezette Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem en de Gazastrook. Dit heeft een negatief effect op het hulp verlenen en pleitbezorger zijn voor Palestijnse mensenrechten. Onlangs hebben we zwaar te lijden gehad onder de toenemende desinformatiecampagnes van zowel Israëlische overheidsactoren als particuliere actoren die zich richten op onze institutionele donoren, onze partners, ons bestuur en onze medewerkers.”

Inbreuk op democratische rechtsorde

Het kenmerken van Defence for Children internationale Palestine als terroristische organisatie volgt op de inval deze zomer van het Israëlische leger op hun hoofdkantoor in Al-Bireh’s Sateh Marhaba dichtbij Ramallah (gebied A). Ook toen werd er tegelijkertijd bij andere prominente Palestijnse mensenrechtenorganisaties binnengevallen. Hierbij zijn computers, laptops, harde schijven en cliëntdossiers meegenomen, gerelateerd aan kinderen die juridisch worden bijgestaan door advocaten van Defence for Children Palestina. Het werk van Defence for Children Palestina staat zwaar onder druk. De organisatie bestaat al dertig jaar en is een onafhankelijke, lokale Palestijnse kinderrechtenorganisatie gericht op het verdedigen en beschermen van de rechten van kinderen in bezet Palestijns gebied. Defence for Children Palestina onderzoekt mensenrechtenschendingen tegen Palestijnse kinderen; verleent juridische hulp aan kinderen en houdt Israëlische en Palestijnse autoriteiten verantwoordelijk op basis van mensenrechtenverdragen waaronder het VN-Kinderrechtenverdrag.

Internationale steun voor Palestijnse mensenrechtenverdedigers

Defence for Children Nederland vindt het onacceptabel dat legitiem mensenrechtenwerk van Defence for Children Palestina stelselmatig als crimineel en terroristisch wordt bestempeld en roept de Israëlische overheid op deze ongerechtvaardigde beslissing te herroepen. Defence for Children verzoekt met klem dat de Nederlandse regering hier bij Israël op aandringt. Defence for Children voelt zich internationaal gesteund door vele prominente mensenrechtenactoren die de actie ten zeerste veroordelen, zoals lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Betty McCollum. Zij roept President Biden op om aan te dringen bij de Israëlische overheid om deze beslissing terug te draaien en om er voor te zorgen dat organisaties hun belangrijke werk kunnen voortzetten. Zij vervolgt: “Jarenlang heb ik samengewerkt met Defence for Children Palestina om de rechten te beschermen van Palestijnse kinderen die in Israëlische militaire detentie zitten. Ik vertrouw op en waardeer het mensenrechtenwerk van Defence for Children Palestina.”

Daarnaast veroordelen internationale ngo’s ook het militaire bevel van Israël. Human Rights Watch en Amnesty International noemen het een aanslag op de belangrijkste spelers binnen het Palestijnse maatschappelijk middenveld. “Hoe de internationale gemeenschap reageert, zal een echte test zijn voor haar vastberadenheid om mensenrechtenverdedigers te beschermen. We zijn er trots op samen te werken met onze Palestijnse partners en doen dit al tientallen jaren. Ze vertegenwoordigen het beste van het mondiale maatschappelijk middenveld. We zijn solidair met hen in het aanvechten van deze schandalige beslissing.” Israëlische non-profitorganisatie Btselem veroordeelt het besluit ook en interpreteert dit als “karakteristiek voor totalitaire regimes, met het heldere doel om deze organisaties uit te schakelen.” In een verklaring zeggen zij “solidair te zijn met onze Palestijnse collega’s, trots te zijn op hun gezamenlijke werk in de afgelopen jaren en vastberaden te zijn om daar mee door te gaan.”

Defence for Children International

Defence for Children Palestina (DCIP), is lid van het internationale netwerk van Defence for Children International, net als Defence for Children Nederland. Defence for Children gebruikt het VN-Kinderrechtenverdrag als basis voor haar werk, werkt samen met overheden en agendeert wanneer kinderrechten in het geding zijn. Defence for Children Nederland en Defence for Children Palestina werken in een meerjarenprogramma samen op het gebied van meisjesrechten en gendergelijkheid in het Midden-Oosten en richting de Arabische Liga, met financiering van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Meer informatie:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Matheus Mendes winnaar Jaap Doek kinderrechtenscriptieprijs 2024

Vrijdag 13 december werd de Jaap Doek Kinderrechtenscriptieprijs 2024 uitgereikt aan de beste masterscriptie op het gebi…


Lees meer

Mulock Houwer-lezing 2024: ‘Met je eigen wortels groei je het mooist’

Op dinsdag 19 november gaf Levi van Dam, orthopedagoog en bijzonder hoogleraar Veerkrachtig Opgroeien, de dertiende Mulo…


Lees meer

Chocoladeletters voor het goede doel

Nu de herfst echt is begonnen kijken de meeste mensen uit naar de feestdagen vol lekkernijen. Ook dit jaar is Defence fo…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee