Scroll down

Alternate Text
News banner

Acute dreiging voor medewerkers en organisatie Defense for Children Palestine door nieuw decreet

Op 3 november heeft de Israëlische minister van Defensie een decreet afgekondigd waarin Defense for Children International – Palestine, samen met vijf andere Palestijns mensenrechtenorganisaties, als illegaal worden aangemerkt. Dit besluit is genomen in navolging van het in oktober uitgevaardigde militaire bevel van Defensie-minister Gantz om zes Palestijnse organisaties als terroristisch te bestempelen. Met het nieuwe besluit wordt het militaire bevel, dat vooralsnog alleen van toepassing was op Israëlisch grondgebied, nu ook van toepassing op de Westelijke Jordaanoever inclusief Oost Jeruzalem. VN-organisaties en AIDA (Association International Development Agencies) hebben wederom ontzet gereageerd.

Ongefundeerd, ongemotiveerd, niet-geïnformeerd

De Israëlische autoriteiten hebben bij het eerdere militaire bevel en ook nu geen bewijs geleverd om deze beschuldigingen te onderbouwen. Defense for Children International – Palestine heeft het bestaan van dit decreet vier dagen later vernomen via de pers. “Wij zijn niet officieel geïnformeerd over dit besluit”, aldus Khaled Quzmar, directeur van Defense for Children International – Palestine.

Operationalisering zorgt voor acute dreiging van medewerkers en organisatie

Het militaire bevel van oktober bepaalde dat er kon worden overgegaan tot sluiting van het kantoor, inbeslagname van goederen en gelden, en het arresteren van werknemers. Ook werd het verboden gemaakt om de organisaties (openlijk) te steunen. Het besluit werd internationaal met grote verontwaardiging ontvangen. De organisaties hebben twee maanden gekregen om in beroep te gaan tegen het besluit. Die termijn loopt momenteel nog. Met het huidige decreet gaat de Israëlische minister nog een stap verder: het maakt het eerdere besluit effectief op Palestijns gebied. Het kan nu op elk moment worden toegepast en er kan nu daadwerkelijk elk moment worden overgegaan tot sluiting van het kantoor, inbeslagname van goederen en gelden, en het arresteren van werknemers. Er is een kortere termijn om te reageren: 14 dagen sinds publicatie. Aangezien de organisaties niet zijn geïnformeerd en zij vier dagen later via de pers dit nieuws pas vernamen, is daarmee een aanzienlijk deel van die termijn al verstreken.

Bescherm legitiem mensenrechtenwerk

Defence for Children Nederland vindt het onacceptabel dat legitiem mensenrechtenwerk van Defense for Children Palestina stelselmatig als crimineel en terroristisch wordt bestempeld en roept de Israëlische overheid op deze ongerechtvaardigde beslissing te herroepen. Daarnaast verzoekt Defence for Children met klem dat de Nederlandse regering hier bij Israël op aandringt.

Aantijgingen van terrorisme, zeker indien ze gebaseerd zijn op grond van niet publieke en niet te verifiëren informatie, mogen niet misbruikt worden om kritische organisaties de mond te snoeren. In oktober 2021 waarschuwde VN-rapporteur voor antiterreur en de bescherming van mensenrechten, Fionnuala Ni Aoláin, al dat veel antiterrorismemaatregelen op gespannen voet staan met mensenrechten en de rechtsstaat. In haar rapport betoogt ze dat het maatschappelijk middenveld juist essentieel is bij het aanpakken en voorkomen van terrorisme.

Door het nieuwe besluit zijn prominente Palestijnse mensenrechtenverdedigers, hun families en organisaties acuut bedreigd in hun veiligheid en werk. Er is dringend bescherming nodig van de Palestijnse mensenrechtenverdedigers en de -organisaties, zodat zij hun belangrijke werk kunnen voortzetten.  

Defense for Children International Palestine is een onafhankelijke, lokale Palestijnse kinderrechtenorganisatie gericht op het verdedigen en beschermen van de rechten van kinderen in bezet Palestijns gebied. Defense for Children International Palestine onderzoekt mensenrechtenschendingen tegen Palestijnse kinderen; verleent juridische hulp aan kinderen en houdt Israëlische en Palestijnse autoriteiten verantwoordelijk op basis van mensenrechtenverdragen waaronder het VN-Kinderrechtenverdrag.

De organisatie houdt zich in de Palestijnse gebieden specifiek ook bezig met de juridische bijstand aan Palestijnse kinderen die gedetineerd zijn door de Israëlische militaire rechtbank. Afgelopen zomer zijn bij een inval stukken uit dossiers meegenomen die verband houden met rechtszaken van minderjarigen die zij bijstaan. Er is geen informatie gegeven over waarom deze documenten (en daarnaast ook laptops/harde schijven) mee zijn genomen. Het is noodzakelijk dat een kinderrechtenorganisatie zoals Defense for Children in staat wordt gesteld te blijven werken. Zonder het werk van Defense for Children kunnen de rechten van Palestijnse kinderen onvoldoende worden  beschermd en blijven schendingen daarvan ongezien en ongehoord.

Defence for Children International

Defence for Children Palestina (DCIP), is lid van het internationale netwerk van Defence for Children International, net als Defence for Children Nederland. Defence for Children gebruikt het VN-Kinderrechtenverdrag als basis voor haar werk, werkt samen met overheden en agendeert wanneer kinderrechten in het geding zijn. Defence for Children Nederland en Defense for Children Palestina werken in een meerjarenprogramma samen op het gebied van meisjesrechten en gendergelijkheid in het Midden-Oosten en richting de Arabische Liga, met financiering van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Update 13 juli 2022

Nederland en acht andere EU-landen geven in een gezamenlijke verklaring aan te blijven samenwerken met de Palestijnse burgerrechtengroepen die vorig jaar door Israël als terroristisch zijn bestempeld. "Er is geen substantiële informatie van Israël ontvangen die een herziening van ons beleid zou rechtvaardigen", schrijven ze in een gezamenlijke verklaring. Pas als dat bewijs er is, willen de negen landen hun beleid aanpassen. 

Meer informatie

 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Europese verkiezingen: een kans voor kinderrechten

De recente Europese verkiezingen, waarbij miljoenen Nederlanders en andere Europese burgers hun stem uitbrachten, zijn v…


Lees meer

Reactie op hoofdlijnenakkoord

Na ruim zes maanden onderhandelingen ligt er sinds gisteren een hoofdlijnenakkoord tussen de partijen PVV, VVD, NSC en B…


Lees meer

Ufuk Kâhya verkent kinderrechten in de EU met Defence for Children Nederland

Defence for Children ontving Ufuk Kâhya in het Kinderrechtenhuis in Leiden voor een werkbezoek. Kâhya zette zich als voo…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee