Rechter oordeelt dat meisje is gestorven door luchtvervuiling
In 2013 is in Londen een negenjarig meisje overleden aan een astma aanval. De Southwark Coroner’s rechtbank in Londen heeft nu, zeven jaar later, vastgesteld dat de astma aanval van het meisje een rechtstreeks gevolg is van luchtvervuiling. Dit is de eerste zaak in het Verenigd Koninkrijk, maar ook wereldwijd, waar luchtvervuiling als rechtstreekse doodsoorzaak is erkend. Voorheen werd luchtvervuiling slechts gerelateerd aan vroegtijdige sterfgevallen, maar werd het niet gezien als de rechtstreekse doodoorzaak. De rechtbank oordeelt nu dat de grote hoeveelheden stikstofdioxide in de Londense wijk waar het meisje woonde, het meisje uiteindelijk fataal zijn geworden. Een jaar na haar dood is al vastgesteld dat er sprake was van longfalen en een zware vorm van astma. In 2018 blijkt uit nader onderzoek dat ze mogelijk nog geleefd had als ze in een omgeving met betere luchtkwaliteit had gewoond. De rechter bevestigt dit nu met deze uitspraak.
De moeder van het meisje over het oordeel van de rechtbank: “We hebben eindelijk de gerechtigheid die zij verdiende. Maar er zijn ook andere kinderen die slachtoffer zijn van luchtvervuiling in onze steden ... Er zijn nog altijd plekken met te veel luchtvervuiling”.
Kinderrechten en luchtvervuiling
De luchtvervuiling in Londen is berucht. Er worden jaarlijks regelmatig dagen gemeten dat de luchtkwaliteit in Londen slechter is dan in steden die internationaal bekend staan om de slechte luchtkwaliteit, zoals Peking. Niet alleen in Londen, maar wereldwijd hebben kinderen te maken met een slechte luchtkwaliteit. Ongeveer 2 miljard kinderen leven in gebieden waar er een zeer ongezonde luchtkwaliteit is en jaarlijks komen 600.000 kinderen onder vijfjarige leeftijd te overlijden wegens luchtvervuiling. Artikel 24 lid 2 sub c van het VN-Kinderrechtenverdrag geeft aan dat kinderen recht hebben op de best mogelijke gezondheid en gezondheidsvoorzieningen, waaronder de inachtneming van gevaren en risico’s omtrent milieuvervuiling. Daarnaast hebben zij volgens artikel 27 recht op een levensstandaard die toereikend is voor onder andere de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling.
Nederland
In Nederland monitort het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de luchtkwaliteit en werkt aan oplossingen om luchtverontreiniging tegen te gaan. Uit onderzoek van de Groene Amsterdammer blijkt in 2019 al dat kinderen op scholen in kwetsbare wijken in Amsterdam te maken hebben met een slechtere luchtkwaliteit dan scholen die zich in welvarender wijken bevinden. In Nederland zijn er daarom ook mogelijkerwijs gezondheidsrisico’s voor kinderen, die kunnen leiden tot een schending van kinderrechten. Dit geldt niet alleen voor kinderen op dit moment; milieuvervuiling met als gevolg klimaatverandering kan de ontwikkeling van kinderen verstoren en daarmee ook kinderen hinderen om hun rechten in de toekomst te kunnen genieten, zo gaf een VN-Speciaal Rapporteur in 2018 al aan.
Carrie van der Kroon, programmacoördinator: “dit is een bijzondere, en uiteraard ook tragische, uitspraak, omdat het de eerste keer is dat luchtvervuiling als doodsoorzaak van een mens wordt aangewezen. Defence for Children onderzoekt momenteel de relatie tussen klimaat(verandering) en kinderrechten en houdt uitspraken als deze nauwlettend in de gaten.”