VN steunt kinderen als verdedigers van het klimaat
In maart van dit jaar heeft de VN-Mensenrechtenraad in een resolutie aangegeven dat staten ruimte moeten geven aan kinderen om op te komen voor het klimaat. Lees het nieuwsbericht van Defence for Children – ECPAT hier. Dat was kennelijk niet aan dovemans oren gericht: een groep van zestien kinderen uit twaalf landen, heeft nu gebruik gemaakt van hun recht om te klagen bij het VN-Kinderrechtencomité over schendingen van het VN-Kinderrechtenverdrag.
De kinderen zijn tussen de 8 en 17 jaar oud. Naast de Zweedse Greta Thunberg (16 jaar) en de Amerikaanse Alexandria Villaseñor (14 jaar oud), twee bekende klimaatactivisten, komen de andere 14 kinderen uit Argentinië, Brazilië, Frankrijk, Duitsland, India, Marshalleilanden, Nigeria, Palau, Zuid-Afrika, Zweden, Tunesië en de Verenigde Staten.
Kinderrechten en klimaat
In de klacht wordt gesteld dat doordat staten falen de klimaatcrisis aan te pakken, het belang van het kind (artikel 3), het recht op leven (artikel 6), het recht op gezondheid (artikel 24) en het recht op eigen cultuur (artikel 30) uit het VN-Kinderrechtenverdrag wordt geschonden. Hitte, droogte, overstromingen, stormen en luchtvervuiling bedreigen vanaf de geboorte van de kinderen al hun recht op leven. Hun mentale en fysieke gezondheidsklachten, zoals astma, worden alsmaar groter en culturen zullen verdwijnen door de stijgende zeespiegel (bijvoorbeeld de Marshalleilanden) of de smeltende ijskappen (Alaska).
Het belang van het kind (artikel 3) wordt door geen van de staten als uitgangspunt genomen in het beleid de klimaatcrisis aan te pakken. “Ik word er gewoon boos van. Ze worden verondersteld onze regering te zijn en ze moeten ons beschermen ... ze realiseren zich niet dat het minder geld kost als we nu handelen dan als we later handelen”, zegt Iris Duquesne (16) uit Frankrijk.
Volgende stappen
De klacht gaat naar de VN-Kinderrechtencomité, die uit 18 onafhankelijke kinderrechtenexperts bestaat. Het Comité zal bepalen of de klacht ontvankelijk is en zal, als dat zo is, de antwoorden van de in de klacht genoemde landen verzamelen. Het Comité zal dan aanbevelingen doen aan die landen.
Hoewel de aanbevelingen niet juridisch bindend zijn, hebben deze landen zich ertoe verbonden de aanbevelingen op te volgen. De verplichtingen die zijn vastgelegd in het VN-Kinderrechtenverdrag zijn bindend.
Meer lezen?