Scroll down

Alternate Text

Don't Look Away

Als u getuige bent van kindersekstoerisme, heeft u een keuze: wegkijken of het probleem zien en melden. Met de campagne ‘Don’t look away’ wil het ministerie van Veiligheid en Justitie u aansporen om vermoedens van kindersekstoerisme te melden. Nederlanders die zich schuldig maken aan kindersekstoerisme zijn strafbaar. Om de daders te kunnen vervolgen, heeft de politie uw hulp nodig. Kinderen zijn zo kwetsbaar. Zij verdienen uw hulp.

Campagne

We rekenen op de alertheid van reizigers, touroperators en andere getuigen die zich zorgen maken om volwassenen die in het buitenland mogelijk kinderen misbruiken. Sommigen melders hadden een vreemd gevoel bij de verdachte vakanties van een buur of collega. Anderen, werkzaam in de reisbranche, viel de vreemde omgang met kinderen op. Alle melders deelden hun zorgen, vermoedens en soms ook foto’s of filmpjes op de website. Defence for Children-ECPAT beheert het Meldpunt. Alle meldingen worden onderzocht door de politie en indien nodig door de speciale onderzoekers van het WATCH-programma van Terre des Hommes.

Welke situaties zijn verdacht?

  • Iemand zit met een lokaal kind aan het hotelontbijt en ze spreken niet dezelfde taal.
  • Iemand gedraagt zich op intieme wijze met een lokaal kind bij zwembad of strand.
  • Iemand vertelt over zijn of haar seksuele ervaring met een kind in het buitenland.
  • Iemand biedt een kind of jongere aan voor seks.
  • Iemand is op zoek naar seksuele diensten van kinderen of jongeren.
  • Iemand zondert zich af met een lokaal kind, bijvoorbeeld in een hotelkamer of appartement.  

Welke mensen zijn verdacht?

Celine Verheijen van Defence for Children-ECPAT: "Niet alleen toeristen misbruiken kinderen in het buitenland, ook zakenreizigers, expats, of vrijwilligers, die zich opgeven voor hulporganisaties. Daders zijn niet alleen mannen van middelbare leeftijd, zij zijn van alle leeftijden, het kan ook om vrouwen gaan. Ook personen, die kinderen aanbieden zijn interessant voor ons. Onze social media campagne heeft aandacht voor ieder dadertype."


Online melden

Via www.meldkindersekstoerisme.nl/melding kan iedereen heel gemakkelijk online (anoniem) een melding maken. Ook kunnen er foto’s of filmpjes van verdachte situaties geüpload worden. Iedere melding is belangrijk want één melding kan een heel netwerk van kindermisbruikers blootleggen.

Wat gebeurt er na een melding?

Alle meldingen die via het Meldpunt binnenkomen, worden na beoordeling door Defence for Children–ECPAT doorgestuurd aan de politie. Meldingen die in eerste instantie te weinig aanknopingspunten lijken op te leveren voor politie, worden door de WATCH onderzoeksunit van Terre des Hommes onderzocht en bij serieus vermoeden van strafbare feiten alsnog met politie gedeeld.  Onlangs leidde onderzoek van Terre des Hommes tot de arrestatie van een Nederlander in Nepal. Een andere Nederlandse man is inmiddels tot acht jaar cel veroordeeld, ook in Nepal.

Berechting

Nederlanders kunnen in het buitenland worden vervolgd, maar ook in Nederland. Tips die betrekking hebben op buitenlanders worden doorgegeven aan de politie van het land waar de vermoedelijke kindermisbruiker vandaan komt of van het land waar het misbruik plaatsvindt.

Internationale samenwerking

De campagne Don't Look Away wordt niet alleen in Nederland gevoerd, maar ook in Europa. Landen kunnen meedoen wanneer zij een nationale samenwerking hebben tussen de overheid, de politie, de reissector en een kinderrechtenorganisatie. Deze kinderrechtenorganisatie moet gespecialiseerd zijn op dit onderwerp en het werken met de toerismesector. Op dit moment werkt ECPAT samen in de volgende landen doen in een dergelijke coalitie: Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Polen, Luxemburg en Nederland. Nederland is in 2016-2017 coördinator van de Europese campagne. Jaarlijks voeren deze coalities gezamenlijk actie. Eéns in de twee jaar is er een internationale conferentie.

Don’t Look Away

De campagne Don’t Look Away betreft een samenwerkingsverband tussen het Ministerie van Justitie en Veiligheid, de Koninklijke Marechaussee, de politie, de ANVR, TUI Benelux, Defence for Children-ECPAT, Terre des Hommes, Plan Nederland en Free a Girl.

Lees meer over seksuele uitbuiting van kinderen
Lees meer ons het project in Phuket en Cancún
Meld kindersekstoerisme

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee