Scroll down

Alternate Text

DONT LOOK AWAY

Als u vermoedens heeft van kindermisbruik als u in het buitenland bent, heeft u een keuze: wegkijken of het probleem zien en melden. Met de campagne ‘Don’t Look Away’ willen we reizigers aansporen om vermoedens van kindermisbruik in het buitenland te melden. Nederlanders die zich schuldig maken aan kindermisbruik zijn strafbaar in het land waar het misbruik plaatsvond, maar ook in Nederland. Om de daders te kunnen stoppen, heeft de politie hulp nodig. Wees alert en meld vermoedens van kindermisbruik, ook in het buitenland! Kinderen zijn kwetsbaar. Zij verdienen uw hulp.

Melden (kan ook anoniem)

We rekenen op de alertheid van reizigers, reisprofessionals en andere getuigen om kinderen te beschermen tegen seksuele uitbuiting in toerisme. Misschien ziet u een reiziger een lokaal kind intiem aanraken en krijgt u daarbij een onbestemd gevoel . Of misschien hoort u wel een verhaal van iemand over kinderen die hij (of zij) in het buitenland bezoekt, waarbij u het gevoel heeft dat het niet helemaal oké is. Ieder vermoeden van seksueel misbruik van kinderen dat in het buitenland plaatsvindt kunt u (anoniem) melden bij www.dontlookaway.nl. U kunt ook foto’s of filmpjes van de verdachte situatie uploaden op de website. Defence for Children - ECPAT beheert het meldpunt. Alle meldingen worden onderzocht door de politie. Iedere melding is belangrijk, want één melding kan een heel netwerk van kindermisbruikers blootleggen.

Bekijk de video

Welke signalen duiden op kindermisbruik? Wat kunt u doen als u er getuige van bent in het buitenland? Waarom is melden belangrijk?

Celine Verheijen

"Niet alleen toeristen misbruiken kinderen in het buitenland, ook zakenreizigers, expats, of vrijwilligers. Daders zijn niet alleen mannen van middelbare leeftijd, zij zijn van alle leeftijden, het kan ook om vrouwen gaan. Wees alert en meld vermoedens van kindermisbruik, ook in het buitenland."

Wat gebeurt er na een melding?

Defence for Children – ECPAT behandelt alle meldingen van vermoedens van kindermisbruik in het buitenland die binnenkomen via www.dontlookaway.nl  vertrouwelijk. Na beoordeling van de melding sturen we de informatie door aan de politie (indien gewenst geanonimiseerd). Deze informatie wordt vervolgens serieus opgepakt door het Team Bestrijding Kinderporno en Kindersekstoerisme van de nationale politie. Dit team werkt nauw samen met buitenlandse politiediensten.

Na een melding wordt niet direct overgegaan tot een aanhouding of ondervraging. De belangrijkste taak van de politie is te doen aan waarheidsvinding. Dit betekent dat eerst moet worden uitgezocht of de informatie die met de politie gedeeld is ook daadwerkelijk juist is.

Welke situaties zijn verdacht?

  • Een volwassene raakt een kind ongepast aan in het zwembad, op het strand, in een restaurant, bar, club, of op een andere plek
  • Een volwassene raakt een kind intiem aan en zondert zich af met een kind in een hotelkamer of een (privé-) appartement
  • Een kind danst (half)naakt voor mensen
  • Iemand biedt een kind aan voor seks
  • Iemand zoekt seksuele diensten van een kind
  • Een hotel of organisatie laat kindermisbruik toe op het terrein of via het bedrijf
  • Een volwassene praat met andere volwassenen over seksuele ervaringen die hij of zij heeft gehad met een kind

Bent u niet helemaal zeker en wilt u de situatie eerst voorleggen aan een medewerker van het meldpunt? Neem dan gerust contact op en bel tijdens kantooruren met: 071-516 09 80 of mail naar: info@dontlookaway.nl.

Succesverhalen

Dat melden helpt, blijkt uit de volgende succesverhalen:

  • In 2020 werd een 53-jarige man in Dronten aangehouden. De man zou in een periode van meer dan twintig jaar zeker zestien kinderen op de Filipijnen seksueel hebben misbruikt.
  • Na een melding bij het meldpunt werd in juni 2019 een 70-jarige Rotterdammer aangehouden op Schiphol vanwege misbruik van een kind in Nepal. Na een huiszoeking in zijn woning werd beeldmateriaal van kindermisbruik gevonden.
  • Veroordelingen van Nederlanders die in het buitenland kinderen hebben misbruikt.

Samenwerking

De campagne Don’t Look Away betreft een samenwerkingsverband tussen het Ministerie van Justitie en Veiligheid, de Koninklijke Marechaussee, de politie, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, de ANVR, TUI Benelux, ANWB, Corendon, International Justice Mission, Defence for Children-ECPAT, Terre des Hommes, Plan Nederland en Free a Girl.

Meer informatie:

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee