Meer weten?
Wilt u meer weten over dit project? Neem dan contact op met:
Jantine Walst
Telefoon: 071 5160980
Scroll down
Kinderen op de vlucht worden nog altijd onvoldoende beschermd in Europa. Met name in Griekenland en Italië is sprake van een schrijnende situatie. Kinderen die vluchten voor bijvoorbeeld oorlogen in Syrië, Irak en Afghanistan leven daar vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Ze komen moeilijk aan voedsel, water, onderdak en gezondheidszorg. Dit maakt hen extreem kwetsbaar en afhankelijk van hulp. Deze situatie is schrijnend voor kinderen en het is een schending van hun rechten. Wanneer kinderen in een verblijfsrechtelijke procedure terecht komen, wordt er vaak niet naar hun eigen asielgronden of kinderrechten gekeken. Juridische ondersteuning voor kinderen is in veel landen amper beschikbaar.
Defence for Children ondersteunt deze kinderen via de Europese Kinderrechtenhelpdesk. In dit project dat gefinancierd wordt door de Nederlandse Postcode Loterij (NPL) werken wij samen met NGO’s die juridische ondersteuning bieden aan kinderen op de vlucht. Het doel is om elkaars kennis te versterken en expertise uit te wisselen om daarmee de positie van kwetsbare vluchtelingenkinderen te verbeteren. Op dit moment werken wij samen met NGO’s in Zweden, Polen, België, Italië, Griekenland en Ierland.
De Europese Kinderrechtenhelpdesk is geïnspireerd op de werkwijze van de Kinderrechtenhelpdesk van Defence for Children in Nederland. Deze helpdesk voorziet kinderen, ouders en professionals van individuele juridische ondersteuning. De juridisch adviseurs die op de Kinderrechtenhelpdesk werken, komen meteen in actie wanneer de rechten van een kind worden geschonden of wanneer er een kans is op schending: ze geven juridisch advies en informatie via de telefoon of email en verschaffen juridische ondersteuning door het schrijven van kinderrechtenrapportages in individuele gevallen. Zo’n rapportage kan worden gebruikt door de advocaat die een kind bijstaat in de asiel- en migratieprocedure. Op nationaal niveau beïnvloeden kinderrechtenrapportages beslissingen van de migratie autoriteiten en rechtszaken. Voorbeelden zijn kinderen die zijn vrijgelaten uit detentie voorafgaand aan terugkeer, de toewijzing van een verblijfsvergunning, of toegang tot onderwijs en gezondheidszorg.
De Kinderrechtenhelpdesk is ook betrokken bij het strategisch procederen op zowel nationaal als Europees niveau. Een positieve uitspraak op Europees niveau beïnvloedt de nationale jurisprudentie en rechtbankuitspraken in vergelijkbare zaken in andere landen. Op deze manier, draagt de Kinderrechtenhelpdesk bij aan harmonisatie en toenemende bescherming van kinderen in Europa.
In 2019 is een online handboek over kinderrechten gepubliceerd. Dit online handboek is bedoeld voor advocaten en juridisch adviseurs die juridische ondersteuning bieden aan kinderen op de vlucht. Het handboek geeft een recent overzicht van de artikelen uit het VN-Kinderrechtenverdrag, General Comments, jurisprudentie en andere bronnen die kunnen worden gebruikt ter ondersteuning van het geven van juridische hulp aan kinderen op de vlucht.