De uitdaging
Wereldwijd verdwijnen duizenden kinderen. Soms weet niemand wat er met ze gebeurt of waar ze zijn. Zeker is dat een deel van deze kinderen in handen valt van criminele netwerken en mensenhandelaren. Om hoeveel kinderen het gaat, is onbekend, maar we weten wel dat het aantal vermiste alleenreizende kinderen op de vlucht snel stijgt. Deze kinderen hebben hard hulp nodig. In Europa is geen duidelijk protocol voor dit probleem en verantwoordelijkheid wordt niet genomen, wat goede hulp bemoeilijkt. Dit is een nationaal en internationaal probleem dat om bewustwording, onderzoek en oplossingen vraagt. Defence for Children zet zich samen met het internationale collectief Lost in Europe in voor deze kinderen.
Wat doen we?
Het collectief van onderzoeksjournalisten Lost in Europe achterhaalt wat er met vermiste kinderen op de vlucht is gebeurd. Ze onderzoeken de oorzaken van vermissing en de gaten in het Europees beleid waardoor de kinderen überhaupt vermist raken. Defence for Children ondersteunt met het project Mind the Children onderzoeksjournalisten met uitgebreide kennis en netwerken. We trainen deze onderzoeksjournalisten om signalen van uitbuiting en mensenhandel te herkennen en de rechten van het kind te waarborgen. Ook zet Defence for Children zich in voor beleidsverandering in Europa en Nederland. De Europese Kinderrechtenhelpdesk van Defence for Children staat klaar voor de onderzoeksjournalisten die hier terechtkunnen met al hun vragen over wetgeving en beleid omtrent kinderrechten en vermissing.
Ook biedt de helpdesk juridische hulp aan kinderen op de vlucht.
Resultaten
- TRAINING: Het trainen van onderzoeksjournalisten is essentieel om ervoor te zorgen dat zij het belang van het kind vooropstellen en op de hoogte zijn van de rechten van het kind, zoals vastgelegd in het VN-kinderrechtenverdrag.
- LOBBY: Defence for Children wil niet alleen voor het individuele kind een verschil te maken, maar streeft juist naar wets- en beleidswijzigingen voor een duurzame oplossing. Goede wets- en beleidswijzigingen zorgen er uiteindelijk voor dat meer kinderen worden beschermd. Defence for Children zal lobbyen voor goede wijzigingen.
- KINDERRECHTENHELPDESK: Goed advies en kennis over de rechten van het kind en het beleid is essentieel om kinderen goed te kunnen helpen. De Kinderrechtenhelpdesk van Defence for Children staat klaar voor de onderzoeksjournalisten met al hun vragen omtrent dit onderwerp.
Impact
Lost in Europe brengt een langdurig probleem onder de aandacht en laat de kracht van grensoverschrijdende samenwerking zien. Onze beleidsbeïnvloeding zorgt ervoor dat vermiste kinderen op de vlucht onder de aandacht komen op internationale bijeenkomsten en op de politieke agenda's blijven tot er een adequate oplossing is.
Onze belofte
Defence for Children is er voor alle kinderen van wie de rechten worden geschonden en zal zich daarom inzetten om de grote stilte omtrent vermiste vluchtelingenkinderen te doorbreken.
Samenwerking
Defence for Children werkt samen met Free Press Unlimited ter ondersteuning van de journalisten en voor beleidsbeïnvloeding in Nederland en in de rest van Europa.
Looptijd project
Het project loopt van januari 2020 t/m juni 2022.
Financiering
Het project Lost in Europe wordt gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij.