Scroll down

Alternate Text

Jaarlijkse wedstrijd aanpak seksuele uitbuiting ROC'S toerisme

De uitdaging 

Leerlingen en studenten die een toeristische opleiding volgen zijn de professionals van de toekomst. Deze jongeren zijn de toekomstige oren en ogen bij het herkennen en bestrijden van seksuele uitbuiting van kinderen in de toerisme. Om kinderen te beschermen tegen kindersekstoerisme worden op alle toeristische opleidingen op MBO, HBO en universitair niveau door Defence for Children - ECPAT gastlessen hierover verzorgd.

Een gastles alleen heeft echter niet hetzelfde effect als wanneer leerlingen actief met het onderwerp aan de slag gaan. Jaarlijks worden de 400 à 500 jongeren die ROC Toerisme volgen uitgedaagd om een gadget te bedenken die door touroperators en hotels worden uitgedeeld aan toerismepersoneel.

Wat doen we?

Voor ROC's Toerisme is een landelijke wedstrijd ontwikkeld waarin leerlingen in groepjes gadgets bedenken met als doel kindersekstoerisme onder de aandacht van toerismepersoneel te brengen. De wedstrijd start met een gastles over hoe de toerismesector kinderen kan beschermen tegen seksuele uitbuiting. De leerlingen gaan daarna in groepjes aan de slag om een originele en duurzame gadget te bedenken met een pakkende slogan. De groep met het winnende idee gaat naar de landelijke finale. Daar presenteert de schoolwinnaar het idee aan een deskundige jury, bestaande uit AccorHotels en ECPAT. Deze jury beoordeelt de plannen aan de hand van originaliteit, uitvoerbaarheid en duurzaamheid. Het winnende idee van de landelijke wedstrijd wordt daadwerkelijk op de markt gebracht. Jaarlijks doen 400 tot 500 leerlingen uit het hele land mee aan de wedstrijd.

De resultaten

Winnende ideeën van ROC-studenten Toerisme van eerdere jaren:

  • Anti-skim pashouder: Don’t steal my rights
  • UV-armband: If you don’t trust it, check it
  • PowerBanks: Show the power you have www.reportchildsextourism.org
  • Schoenlepels: Put your foot down against child sex tourism
  • Waterdicht telefoonhoesje: Keep what's valuable protected
  • Spiegeltjes: Always be able to look yourself in the eye
  • Paspoorthoesjes: Don't let sexual abuse travel
  • Knijpkat: Laat het kind niet in het donker staan
  • Slaapmasker: Don't close your eyes for child sex touris
  • Pashouder: Keep close what you don't want to lose

De impact

Jaarlijks doen zo'n 400 tot 500 leerlingen uit het eerste tot en met het derde jaar mee aan de wedstrijd. In 2011 hebben studenten van de Christelijke Hogeschool onderzoek gedaan naar het effect van de gastles en de wedstrijd. Hieruit bleek dat de informatie over het herkennen en melden van seksuele uitbuiting van kinderen in toerisme stukken hoger is wanneer de leerlingen hadden meegedaan met de landelijke wedstrijd. Dit zijn de professionals van de toekomst, zij zullen de ogen en oren zijn om kinderen te beschermen.

Onze belofte

Ondanks dat het niet altijd makkelijk is om fondsen te vinden voor de lessen in het toerismeonderwijs, blijft Defence for Children - ECPAT deze enthousiaste leerlingen en studenten trainen om hen al in een vroeg stadium bekend te maken met het onderwerp en hun ogen te openen voor signalen van seksuele uitbuiting van kinderen.

Samenwerking

Defence for Children - ECPAT werkt voor de wedstrijd samen met ongeveer 10 ROC's toerisme. Voor de verspreiding van de gadget werken we samen met Code-leden, zoals AccorHotels.

Bryan, 19 jaar

Brian volgt de opleiding MBO Toerisme en Recreatie bij de Rooi pannen in Tilburg. In de module Hotelmanagement & Frontoffice krijgt hij een gastles over de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting in toerisme. De gastles biedt allerlei praktische tips, voorbeelden van wat bedrijven doen tegen kindersekstoerisme en aan de hand van situatieschetsen kan hij oefenen wat hij kan doen als frontoffice medewerker of als reisleider. Na de gastles gaat Brian aan de slag met een opdracht waarin hij een gadget bedenkt voor personeel van AccorHotels, zodat zij herinnerd worden aan de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting.

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit project? Neem dan contact op met:

Celine Verheijen
Telefoon: 071 5160980

Stuur een e-mail

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee