Steeds minder minderjarige slachtoffers van mensenhandel in beeld
Het nieuwe rapport van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel laat zien dat het aantal meldingen van minderjarige slachtoffers van mensenhandel opnieuw afnam: van 70 in 2022 naar 52 in 2023. Hoewel deze daling op het eerste gezicht positief lijkt, geeft het geen juist beeld van de werkelijke afname van slachtoffers. Het wijst eerder op een zorgwekkende trend van verborgen slachtoffers die geen bescherming of ondersteuning ontvangen.
Minder meldingen minderjarigen mensenhandel
De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen kinderen heeft de wettelijke taak om onderzoek te doen naar de aard en omvang van mensenhandel en seksueel geweld. De huidige Nationaal Rapporteur Conny Rijken benadrukt dat de problematiek rondom mensenhandel complex blijft. Dit wordt ook onderstreept door het lage aantal meldingen van minderjarige slachtoffers, wat niet eenvoudig te verklaren is.
Joost van Ballegooijen, projectmedewerker seksuele uitbuiting bij Defence for Children Nederland, licht toe: “Het is bekend dat kinderen vaak niet delen wat ze meemaken. Een goede stap is om het aanbod en de manier van omgaan met deze (minderjarige) slachtoffers beter af te stemmen op hun behoeften. De belevingswereld van deze groep is voor veel betrokken professionals en misschien ook voor de ‘volwassen maatschappij’ als geheel nog vrij onbekend.”
Van de 52 gemelde minderjarigen is een derde slachtoffer van binnenlandse seksuele uitbuiting, een kwart slachtoffer van internationale seksuele uitbuiting en een kwart slachtoffer van criminele uitbuiting. Deze cijfers maken duidelijk dat een brede aanpak van mensenhandel, zowel nationaal als internationaal, cruciaal is voor de rechten en veiligheid van minderjarigen.
Actielijn binnen het programma Samen tegen Mensenhandel
Defence for Children - ECPAT Nederland werkt samen met Fier en het Rode Kruis aan Actielijn 6 binnen het overheidsprogramma Samen tegen Mensenhandel. Deze Actielijn richt zich specifiek op de bescherming en ondersteuning van minderjarige slachtoffers van mensenhandel. De aanpak bestaat uit vier pijlers:
- Het geven van inzicht aan organisaties zoals gemeenten en hulpverleners over hun rol in de aanpak van mensenhandel met minderjarigen;
- Het in kaart brengen van de behoeften en ervaringen van minderjarige slachtoffers, om doelgerichte verbeteringen in hun bescherming mogelijk te maken;
- Het versterken van beleid en doorvoeren van praktische verbeteringen, zodat minderjarige slachtoffers nationaal en lokaal de juiste ondersteuning ontvangen;
- Het trainen van professionals in het herkennen van signalen van kinderhandel en hier effectief op te reageren. Dit versterkt preventie en bescherming van kinderen.
Verborgen problematiek vereist actie
De afname van het aantal zichtbare slachtoffers is niet geruststellend. Het lage aantal meldingen weerspiegelt voornamelijk het feit dat veel slachtoffers buiten beeld van hulpverleners blijven. Er is daarom snelle actie nodig. Een eerste stap is om het aanbod en de manier van omgaan met minderjarige slachtoffers beter af te stemmen op hun behoeften. Defence for Children – ECPAT Nederland roept op tot directe en gezamenlijke actie om de veiligheid van kinderen te waarborgen en hun rechten te beschermen.