Scroll down

Alternate Text
News banner

Mau, Hiba en Ayesha pleiten bij Verenigde Naties voor meisjesrechten

Drie jonge kinderrechtenverdedigers hebben van 9 - 18 juli in New York tijdens de jaarlijkse High-level Political Forum (HLPF) van de Verenigde Naties hun stem laten horen over gendergerelateerd geweld en economische uitsluiting van meisjes en  jonge vrouwen. De jongeren Mau, Hiba en Ayesha zijn verbonden aan de Girls Advocacy Alliance (GAA). De vergadering is een belangrijk moment voor regeringen om de wereldwijde voortgang van de Sustainable Development Goals (SDG’s) te bespreken. De SDG’s zijn in 2015 vastgesteld door de VN, om richting en inhoud te geven aan het beleid van de lidstaten en armoede, ongelijkheid en klimaatverandering uit te bannen. Er zijn zeventien doelen, waaronder gendergelijkheid en gelijkwaardig en kwalitatief onderwijs voor iedereen. Het is heel bijzonder dat de kinderrechtenverdedigers de kans krijgen om hier hun stem te laten horen.

Youth advocates voor de Girls Advocacy Alliance

Mau uit de Filipijnen, Hibatu uit Ghana en Ayesha uit Sierra Leone zijn bij het HLPF namens de GAA, een programma van Plan International Nederland, Defence for Children - ECPAT, Terre des Hommes en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze alliantie heeft tot doel de bestrijding van geweld tegen meisjes en jonge vrouwen en lobbyt voor het vergroten van hun economische participatie. Eén van de onderdelen van de GAA is het opzetten, trainen en begeleiden van jongerengroepen in Sierra Leone, Nepal, Bangladesh, de Filipijnen, Ethiopië, Kenia, Uganda, Ghana, Liberia en India. De kinderen en jongeren spreken zich uit in hun eigen land, maar ook op regionaal en internationaal niveau zoals Mau tijdens de opening van het HLPF van de VN. Mau sprak zelfs de hele VN toe over het belang van jongerenparticipatie en deelde haar ervaringen met de speciale VN-Jongerengezant Jayathma Wickramanayake.

Mau, 16 jaar, Filipijnen

"Creëer meer platforms voor ons om onze stem te laten horen tegen de vele vormen van misbruik, geweld en uitbuiting. Vandaag daag ik iedereen uit om een nieuw toekomstbeeld met ons te schetsen, één die staat voor gelijkheid."

Tegen gendergerelateerd geweld

Binnen de GAA zijn kinderen en jongeren voorbereid met trainingen en een Youth Advocacy Toolkit, een handboek met daarin onder meer alle kinderrechten, uitleg over de SDG’s en uitleg over gendergelijkheid. Kinderen en jongeren leren onder andere hoe te lobbyen en hoe communicatie in te zetten om hun doel te bereiken. Dit blijkt zeer waardevol. Mau agendeerde bij de Filipijnse Permanente Vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties de situatie van meisjes die opgroeien in de Filipijnen. En eerder gaf de 17-jarige kinderrechtenverdediger Mellicentia uit Sierra Leone een vurige speech bij het VN-Kinderrechtencomité in Genève. Haar speech maakte indruk op de leden van het Comité, dat opmerkte dat ze niet zou misstaan als Secretaris-Generaal bij de VN. Dat is nu Mellicentia’s doel.

Toegang tot onderwijs

Hiba uit Ghana zet zich in voor de toegang tot onderwijs voor meisjes. Ze nam in 2018 deel aan een girls take-over in het Verenigd Koninkrijk, waar ze voor een dag de plek innam van een Brits parlementslid en in gesprek ging met Britse politici. In New York deelde ze de obstakels die meisjes tegenkomen bij het verkrijgen van toegang tot onderwijs en het belang van onderwijs voor het behalen van de SDGs. Ze benadrukte ook het belang van seksuele voorlichting in het primair onderwijs en het tegengaan van tienerzwangerschappen.

Hiba, 19 jaar, Ghana

“In mijn regio is het aantal kinderen dat in armoede opgroeit hoger dan het nationaal gemiddelde. Armoede voorkomt dat ouders hun kinderen naar school sturen en waar er beperkte middelen zijn, krijgen jongens voorrang. De meisjes blijven dan thuis en worden uitgehuwelijkt."

Jongerenparticipatie

De binnen de Alliantie getrainde kinderen en jongeren spelen een belangrijke rol bij beleidsbeïnvloeding. Ayesha sprak tijdens de HLPF over de uitdagingen die jongeren tegenkomen wanneer ze zich uitspreken tegen kinderrechtenschendingen en het belang van jongerenparticipatie in discussies over gendergelijkheid en mensenrechten. Daarnaast ging Ayesha in New York in gesprek met ambassadeur Victoria Sulimani (Permanente Vertegenwoordiging van Sierra Leone bij de VN) en Yvonne Aki-Sawyerr, burgemeester van Freetown, over het gebrek aan stageprogramma's voor jongeren in Sierra Leone en om te brainstormen over manieren om meer ruimte te creëren voor jongeren om te leren en te groeien door professionele ervaringen.

Ayesha, 21 jaar, Sierra Leone

“Er zijn zoveel barrières voor youth advocates in Sierra Leone, dat het bijna onmogelijk is je uit te spreken. Ik ben blij dat ik hier een platform krijg.”

Defence for Children - ECPAT  is trots op Ayesha, Hiba en Mau die bij de VN hun stem hebben laten horen, en op alle andere jongens en meisjes die dat doen op lokaal, regionaal en nationaal niveau. Defence for Children - ECPAT is verheugd dat bij dit belangrijke platform van de Verenigde Naties de stem van kinderen en jongeren een plek heeft.

De Girls Advocacy Alliance

Het VN-Kinderrechtenverdrag geldt voor alle kinderen. Toch wordt een groot deel van de rechten van meisjes in ontwikkelingslanden structureel geschonden. Meisjes in de tien landen waar de Girls Advocacy Alliance werkt, worden door beleid, sociale normen en gewoonterecht benadeeld. Ze krijgen te maken met kindhuwelijken, meisjesbesnijdenis, seksueel geweld en (seksuele) uitbuiting. Ook vallen meisjes massaal uit in het voortgezet en beroepsonderwijs. Hun kans om vervolgens een baan te krijgen is hierdoor minimaal. En zonder inkomen en zelfstandigheid zijn ze kwetsbaarder voor geweld. De alliantie pakt geweld tegen meisjes en jonge vrouwen aan en zet zich in om de (economische) positie van meisjes en jonge vrouwen te verbeteren door lobby en beleidsbeïnvloeding.

Meer informatie:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wereldmeisjesdag 2021: ‘Digitale generatie. Onze generatie‘

Dit jaar wordt op Wereldmeisjesdag aandacht besteed aan de online genderkloof. Hoewel de corona pandemie wereldwijd de t…


Lees meer

Meisjesrechtenprogramma Girls Advocacy Alliance succesvol afgerond

Na afsluiting van het vijfjarige Girls Advocacy Alliance programma (2016-2020) zijn er meer dan 3.700 outcomes gerapport…


Lees meer

She Leads: meisjes en jonge vrouwen nemen het voortouw

Meisjes en jonge vrouwen moeten voor zichzelf kunnen spreken en beslissen. Ze hebben een stem, maar die wordt niet altij…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee