Scroll down

Alternate Text

Fotoreportage inclusief onderwijs

Op grond van internationale VN-Verdragen heeft ieder kind in Nederland recht op onderwijs in een inclusief onderwijssysteem. De overheid moet zorgen voor een onderwijssysteem dat gebaseerd is op gelijke kansen. Alle kinderen moeten zich thuis en veilig voelen op school en waar mogelijk samen naar school kunnen gaan – ongeacht hun achtergrond of ondersteuningsbehoefte. Maar sinds de invoering van het passend onderwijs staan nog steeds veel kinderen aan de zijlijn. Ze zitten bijvoorbeeld noodgedwongen thuis, worden doorgestuurd naar het speciaal onderwijs, krijgen les op een voor hen te laag niveau of ontvangen geen passende ondersteuning binnen het regulier onderwijs.

Defence for Children roept de Nederlandse staat op te kiezen voor inclusief onderwijs, zodat ieder kind zich volledig kan ontwikkelen. Fotografe Daniella van Bergen portretteerde Lauren, Kamil, Berdi, Merijn en Idman die allen vanuit hun eigen ervaringen pleiten voor inclusief onderwijs.

Daniella van Bergen

Het fotograferen van deze kinderen met een beperking was heel bijzonder en opende mijn ogen om echt naar de kracht van kinderen te kijken. Ze lieten mij zien dat ieder kind gewoon kind hoort te zijn. En als moeder van twee kinderen hoop ik dat ook ieder kind zich thuis mag voelen op school. Ondanks alle verschillen.

De fotoreportage inclusief onderwijs is gemaakt in het kader van de inclusief onderwijs maand in november 2020. Deze maand is georganiseerd door JongPIT, FNO en Defence for Children naar aanleiding van de roep om inclusief onderwijs vanuit het onderwijsveld en de evaluatie van het passend onderwijs. De fotoserie is voorafgaand aan de campagne verschenen in het Algemeen Dagblad magazine

Lees meer over de campagne inclusief onderwijs en de verhalen van de geportretteerden

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee