Scroll down

Alternate Text

Gids: Van ontwerp tot oprichting, een centrum voor de opvang van kindslachtoffers van mensenhandel

De gids over de opvang van kindslachtoffers van mensenhandel” komt voort uit een samenwerking tussen ECPAT-Frankrijk, de vereniging Koutcha (Frankrijk) en de vereniging Esperanto (België). Defence for Children – ECPAT en Nederlandse organisaties die opvang bieden aan kindslachtoffers van seksuele uitbuiting hebben input geleverd aan de Franse partners. In Frankrijk bestaat namelijk geen specifieke opvang voor minderjarige slachtoffers van mensenhandel. Samen met andere Franse verenigingen heeft Koutcha hiervoor gepleit. Met resultaat; de ambitie om een gespecialiseerd centrum op te richten is opgenomen in het eerste Franse nationale plan 2014-2016, ter bestrijding van mensenhandel, om “minderjarige slachtoffers van mensenhandel te voorzien van (...) een opvangcentrum dat veilige en beveiligde plaatsen biedt.”

Het tweede nationale plan 2019-2021 tegen mensenhandel, dat op 18 oktober 2019 is gepresenteerd, bevestigt de wens om een centrum met vijftien plaatsen op te richten om “minderjarigen op te vangen, te beveiligen en te stabiliseren op het gebied van onderwijs, psychologische, justitiële en gezondheidsondersteuning” en zo secundair slachtofferschap en het risico op hernieuwde uitbuiting te voorkomen. In 2019 hebben vanuit Nederland het COA (vanwege de kennis en ervaring met de Beschermde Opvang JADE en XONAR) en FIER! in Parijs deelgenomen aan workshops over het ontwerp en de oprichting van een opvangcentrum voor minderjarige slachtoffers van mensenhandel. Deze bijeenkomst is gevolgd door een aantal online verdiepingssessies. Het resultaat hiervan is vastgelegd in de gids.

Download hier de gids "Van ontwerp tot oprichting: een veilig en beveiligd centrum voor de opvang van kindslachtoffers van mensenhandel."

Pers banner
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee