Scroll down

Alternate Text
News banner

Minderjarige kinderrechtenverdedigers spreken zich uit bij Verenigde Naties

Mellicentia en Himanshu. De één komt uit Sierra Leone en de ander uit India. Ze hebben gemeen dat ze allebei minderjarig zijn en voor kinderrechten opkomen. Mellicentia is 17 en heeft in Sierra Leone al op verschillende podia gestaan om te lobbyen voor meisjesrechten. Himanshu is 15 en heeft in zijn lokale omgeving er voor gezorgd dat kinderen beter beschermd zijn tegen seksuele uitbuiting.  Vandaag zijn ze allebei te gast bij het Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties om meer te vertellen over hun werk.

Het VN-Kinderrechtencomité heeft tijdens de tweejaarlijkse ‘Day of General Discussion’ speciale aandacht voor deze ‘Children as Human Rights Defenders’. Defence for Children – ECPAT levert hier een bijdrage aan door kinderen die onderdeel uitmaken van de Girls Advocacy Alliance in Sierra Leone en het Down to Zero programma in India de mogelijkheid te geven hun verhaal te doen.

Ondanks bedreigingen vechten voor meisjesrechten

Mellicentia is al sinds 2014 betrokken bij het Actie voor Jongeren en Kinderen Netwerk en inmiddels is ze lid van de Girls Advocacy Group. Om je stem te laten horen in een gemeenschap waar vrouwen en meisjes kwetsbaar zijn en er veel armoede is, is niet altijd makkelijk. Mellicentia wordt vaak bedreigd. Toch zet zij door en is ze inmiddels vertegenwoordiger van haar gemeenschap. De tiener is een serieuze gesprekspartner over onderwerpen als tienerzwangerschappen en toegang tot educatie tijdens dialoogsessies met het parlement en de media. Nu spreekt ze voor het eerst buiten Sierra Leone over haar werk, eerst in Genève en volgende week spreekt ze in Amsterdam over haar strijd tegen kindhuwelijken.

Lobbyen voor een veilige speelplek voor kinderen

Himanshu is een jaar geleden aangesloten bij een Kinderrechtenclub in India. Na een paar vergaderingen was hij overtuigd: dit is een plek waar je samen kan leren en groeien. Himanshu was onder andere betrokken bij een lobby voor een goede speelplaats waar kinderen veilig kunnen spelen. Op die manier hoeven kinderen niet meer rond te hangen op straat waar ze kwetsbaar zijn voor allerlei soorten risico’s. Ook wisten de kinderen de gemeente te overtuigen om straatverlichting te plaatsen. Ook dat bevordert de veiligheid. Himanshu en andere kinderen die kinderrechten verdedigen lichten andere kinderen voor in online veiligheid.

Geen makkelijke weg

De VN willen extra aandacht besteden aan kinderen zoals Himanshu en Mellicentia, omdat deze kinderen vaak onder druk staan. Als minderjarige opkomen voor kinderrechten is namelijk niet makkelijk, want je bent toch vaak afhankelijker dan een volwassenen. Zo is het moeilijker om je vrij te bewegen, rond te reizen en toegang tot informatie te krijgen. Net als het oprichten van rechtspersonen of aansluiten bij groepen die opkomen voor mensenrechten of zelfs het zelfstandig inhuren van een advocaat. Kinderen moeten meer hun best doen om gehoord en serieus genomen te worden en betrokken te worden bij discussies die volwassenen voeren.

Toch zijn er veel voorbeelden van krachtige kinderen die met succes lobby voeren, zoals deze sprekers maar denk ook aan Malala en Abraham Keita, de Kindervredesprijswinnaar die de Day of General Discussion openen.

Meer begrip

Het doel van de discussiedag is het bevorderen van begrip van de inhoud en de consequenties van het VN-Kinderrechtenverdrag. Het VN-comité nodigt naast kinderen ook vertegenwoordigers uit van regeringen, non-gouvernementele organisaties, mensenrechtenmechanismen van de Verenigde Naties, het bedrijfsleven en individuele deskundigen om deel te nemen aan de discussie.

Girls Advocacy Alliance

Voor de Girls Advocacy Alliance werkt Defence for Children - ECPAT samen met Plan Nederland en Terre des Hommes in Ethiopië, Ghana, Liberia en Sierra Leone. De alliantie is een samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en pakt geweld tegen meisjes en jonge vrouwen aan en zet zich in om de (economische) positie van meisjes en jonge vrouwen te verbeteren door lobby en beleidsbeïnvloeding.

Down to Zero

In een alliantie genaamd ‘Down to Zero’ werken Defence for Children – ECPAT, Terre des Hommes, Plan Nederland, Free a Girl en ICCO Cooperation samen. Doel is om commerciële seksuele uitbuiting in elf landen in Azië en Latijns Amerika uit te bannen in 2020. Down to Zero wordt uitgevoerd in samenwerking en met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meer informatie

Lees meer over seksuele uitbuiting

Lees meer over kinderrechtenverdedigers

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wereldmeisjesdag 2021: ‘Digitale generatie. Onze generatie‘

Dit jaar wordt op Wereldmeisjesdag aandacht besteed aan de online genderkloof. Hoewel de corona pandemie wereldwijd de t…


Lees meer

Meisjesrechtenprogramma Girls Advocacy Alliance succesvol afgerond

Na afsluiting van het vijfjarige Girls Advocacy Alliance programma (2016-2020) zijn er meer dan 3.700 outcomes gerapport…


Lees meer

She Leads: meisjes en jonge vrouwen nemen het voortouw

Meisjes en jonge vrouwen moeten voor zichzelf kunnen spreken en beslissen. Ze hebben een stem, maar die wordt niet altij…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee