Scroll down

Alternate Text
News banner

Mulock Houwer-Lezing 2022

Op 24 november 2022 zal de elfde editie van de jaarlijkse Mulock Houwer-lezing plaatsvinden. Dit jaar verzorgt Simone van der Hof, Hoogleraar Recht en Digitale Technologie aan de Universiteit van Leiden de lezing. Het thema van de lezing is: kinderrechten in de digitale wereld. Digitale technologie, zoals smartphones, en diensten, waaronder games en sociale media, spelen een grote rol in het leven van kinderen. Het geeft kinderen veel kansen om bijvoorbeeld informatie te vinden, te spelen, contact te hebben met leeftijdgenoten en zelf content te maken. Er zijn echter ook aandachtspunten of zelfs risico’s, zoals seksuele of economische uitbuiting van kinderen en digitaal pesten. Vanuit beide perspectieven — kansen en uitdagingen — is het belangrijk om te bepalen hoe de rechten van kinderen op een evenwichtige wijze kunnen worden gewaarborgd.

Simone van der Hof is gespecialiseerd in kinderrechten en digitale technologie. Actuele onderwerpen in haar onderwijs en onderzoek zijn gegevensbescherming voor kinderen en de bescherming van kinderen tegen online economische exploitatie. Deze onderwerpen staan centraal in de lezing.

Mulock Houwer

Daniël Quirijn Robert Mulock Houwer (1903-1985) was een invloedrijke doener en denker. Hij speelde een grote rol in de geschiedenis van de kinderbescherming en jeugdzorg en had veel aandacht voor het kind en zijn sociale omgeving.

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:

  • 15:30-16:00 ontvangst met koffie en thee
  • 16:00-17:30 lezing
  • 17:30-19:00 informele netwerkborrel

Hybride lezing

De lezing zal plaatsvinden in het Kinderrechtenhuis in Leiden: Hooglandse Kerkgracht 17B, 2312HS Leiden. Daarnaast zal de lezing ook online bij te wonen zijn via een livestream.

Aanmelden

Aanmelden voor de fysieke bijeenkomst kan helaas niet meer.

De livestream is via dit linkje te bekijken. 

Tijdens het kijken van de livestream kun je vragen stellen in de YouTube chat als je bent ingelogd op YouTube. We hebben helaas niet de mogelijkheid om deze vragen live te beantwoorden, maar zullen ze wel meenemen voor verdere kennisontwikkeling.

Kun je helaas niet fysiek of online aanwezig zijn op 24 november? Geen zorgen, de lezing zal naderhand op YouTube geplaatst worden. 

Meer informatie:

De Mulock Houwer-lezing is een initiatief van het Nederlands Jeugdinstituut en Defence for Children in samenwerking met Pro Juventute en de Canon Zorg voor de Jeugd.

Mulock Houwer

De jaarlijkse lezing ontleent zijn naam aan Mulock Houwer en werpt vragen op die voor kinderen belangrijk zijn, zoals: moet je kinderen wel uit huis plaatsen? Verdient een pleeggezin niet de voorkeur boven een instelling? Als een kind in een instelling opgroeit, moeten ouders en kinderen dan niet betrokken worden bij de zorg en de opvoeding?

Lees verder

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wendy Horsten treedt toe tot Raad van Toezicht Defence for Children

Defence for Children Nederland is verheugd dat Wendy Horsten, een ervaren leider bij ING Nederland, toetreedt tot haar R…


Lees meer

Breed Mensenrechtenoverleg doet aanbevelingen aan informateur over mensenrechten in buitenlandbeleid

Het Breed Mensenrechtenoverleg (BMO), waar Defence for Children - ECPAT Nederland lid van is, heeft onlangs een brief ge…


Lees meer

Meerjarig partnerschap met de Postcode Loterij

De Nationale Postcode Loterij heeft per 1 januari 2024 de samenwerking met Defence for Children voor een periode van 5 j…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee