Scroll down

Alternate Text
News banner

Vaccinaties vijf- tot twaalfjarigen: toegang tot informatie en geen drang

Het BioNTech/Pfizer- vaccin mag ook worden aangeboden aan gezonde kinderen tussen de vijf en twaalf jaar oud. Het demissionaire kabinet neemt dit gisteren uitgebrachte advies van de Gezondheidsraad over. De voordelen van vaccinatie van kinderen uit deze leeftijdscategorie wegen volgens de Gezondheidsraad voldoende op tegen de potentiële nadelen. Vorige week oordeelde de Gezondheidsraad al positief over het vaccineren van kinderen met een verhoogd medisch risico.

Belangenafweging

Eerder benadrukte Defence for Children dat het belang van kinderen voorop moet staan bij het nemen van een beslissing over de beschikbaarstelling van het coronavaccin aan de groep vijf- tot twaalfjarigen. Tevens hebben wij gewezen op het belang van een goede en inzichtelijke belangenafweging die voldoet aan de eisen van proportionaliteit en subsidiariteit.

De Gezondheidsraad heeft een inzichtelijke belangenafweging gemaakt om tot een advies te komen. De voordelen van vaccinatie zijn afgewogen tegen de nadelen en de Gezondheidsraad is daarbij uitgegaan van de gegevens die tot nu toe beschikbaar zijn.

In zijn advies verwijst de Gezondheidsraad naar artikel 3 van het VN-Kinderrechtenverdrag waaruit volgt dat het belang van het kind leidend moet zijn bij beslissingen over vaccinatieprogramma’s voor kinderen. Dit betekent volgens de Raad dat het terugdringen van virusoverdracht op zichzelf onvoldoende reden is om kinderen te vaccineren. Vaccinatie moet altijd een zekere mate van gezondheidswinst (direct of indirect) voor henzelf opleveren. Het is de taak van de overheid daarop toe te zien en zo de belangen van kinderen beschermen. Alles overwegend vindt de Raad dat de voordelen van vaccinatie voor vijf- tot twaalf jarigen voldoende opwegen tegen de potentiële nadelen.

Door Gezondheidsraad genoemde voordelen

Volgens de Gezondheidsraad is het belangrijkste voordeel van vaccinatie dat aannemelijk is dat hiermee kan worden voorkomen dat een kleine groep kinderen ernstige coronaklachten krijgt of een ernstige ontstekingsreactie in de vitale organen (MIS-C), waarvoor ziekenhuis- of zelfs ic-opname nodig is. Verder ondervinden kinderen volgens de Gezondheidsraad indirect gezondheidsnadeel als gevolg van de pandemie en de daaruit voortvloeiende preventieve maatregelen. Zij hebben daardoor beperkte toegang tot bijvoorbeeld school, sport en sociale contacten. Dit kan leiden tot een slechtere gezondheid, een verstoorde sociaal-emotionele ontwikkeling en leerachterstanden. Vaccinatie kan dit deels voorkomen, al is, aldus de Raad, niet te zeggen in welke mate.

Door Gezondheidsraad genoemde nadelen

Volgens de Gezondheidsraad zijn de nadelen van vaccinatie relatief beperkt. De meeste kinderen zullen na vaccinatie kortdurend last hebben van vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn of koorts. De kans op zeldzame bijwerkingen, zoals myocarditis (ontsteking van de hartspier), is volgens de Raad zeer laag.

Toegang tot informatie en geen drang

Nu het coronavaccin wordt opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma, is het aan de ouders of voogd om een beslissing te nemen over het wel of niet inenten van hun kind. Daarbij moeten ze het belang van hun kind voorop stellen en ook vragen naar de mening van het kind zelf. De Gezondheidsraad vindt het terecht belangrijk dat er begrijpelijke informatie beschikbaar is voor ouders en kinderen, op basis waarvan een keuze kan worden gemaakt. Ook Defence for Children wil nogmaals het belang van recht op toegang tot objectieve en leeftijdsadequate informatie benadrukken. Te vaak zien kinderen en jongeren door de bomen het bos niet meer als gevolg van de veelheid aan (gekleurde) informatie die online circuleert. Hier ligt een taak voor de overheid, maar tot op heden heeft die er in onze ogen onvoldoende aandacht aan besteed.

Tevens vinden wij samen met de Gezondheidsraad dat de keuze om al dan niet gebruik te maken van het aanbod van vaccinatie een vrijwillige keuze moet zijn. Als ouders besluiten hun kind niet te laten vaccineren, mogen daar geen negatieve consequenties aan worden verbonden vanuit de overheid of scholen. Voorkomen moet worden dat ouders of kinderen enige druk of vaccinatiedrang ervaren.

Meer informatie

 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Vaccinatie vijf- tot twaalfjarigen: geen druk of drang

Vanaf dinsdag 18 januari 2022 worden kinderen tussen de vijf en twaalf jaar uitgenodigd voor een vaccinatie met het Pfiz…


Lees meer

Zorg dat scholen na de kerstvakantie weer veilig open kunnen

Op maandag 3 januari 2022 beslist het demissionaire kabinet of de scholen na de verlengde kerstvakantie op 10 januari 20…


Lees meer

Belang van het kind niet centraal bij besluit scholensluiting

Het demissionaire kabinet gaat naar alle waarschijnlijkheid alle basisscholen vanaf maandag 20 december sluiten. Aanleid…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee