Scroll down

Alternate Text

Jaap Doek Kinderrechtenscriptieprijs

De uitdaging

De Jaap Doek Kinderrechtenscriptieprijs is een jaarlijkse scriptieprijs ten behoeve van de beste scriptie op het terrein van kinderrechten. Defence for Children en de afdeling Jeugdrecht van de Universiteit Leiden reiken sinds 2012 jaarlijks de Jaap Doek Kinderrechtenscriptieprijs uit om het thema kinderrechten te promoten op universiteiten in Nederland en daarbuiten. De kinderrechtenscriptieprijs is ingesteld ter ere van prof. Jaap Doek, vanwege zijn bijzondere verdiensten op het terrein van kinderrechten, binnen Nederland en wereldwijd. Zo was hij van 1999-2007 onder andere lid van het VN-Kinderrechtencomité, waarvan van 2001- 2007 als voorzitter. Hij was in 1979 betrokken bij de oprichting van Defence for Children International en in 1984 bij de oprichting van Defence for Children Nederland. Hij is een van de Raad van Advies leden van Defence for Children International.

Het doel is om middels de Kinderrechtenscriptieprijs studenten aan te sporen om een afstudeerscriptie te schrijven van hoge wetenschappelijke kwaliteit op het gebied van kinderrechten. Niet alleen rechtenstudenten, maar ook studenten vanuit andere disciplines kunnen meedingen naar deze scriptieprijs. 

Wat doen we?

Jaarlijks wordt in december de prijs voor de beste masterscriptie op het terrein van kinderrechten uitgereikt door Defence for Children en de Afdeling Jeugdrecht van de Universiteit Leiden. De ceremonie vindt plaats in Leiden. Elk jaar worden er na zorgvuldig beraad door een jury van kinderrechtenexperts, zes genomineerden geselecteerd voor de Kinderrechtenscriptieprijs. Tijdens de ceremonie geven de genomineerden een korte presentatie van hun scriptie, waarna de winnaar bekend wordt gemaakt.

De Kinderrechtenscriptieprijs bestaat uit een geldbedrag van €500,-, vrij te besteden en een georganiseerde reis naar Genève. De reis naar Genève omvat het bijwonen van een zitting van het VN-Kinderrechtencomité en het bezoeken van enkele internationale organisaties, waaronder het Internationale Secretariaat van Defence for Children in Genève. De winnaar krijgt daarnaast een eervolle vermelding op de websites van Defence for Children en de Afdeling Jeugdrecht van de Universiteit Leiden.

Impact

Met het jaarlijks uitreiken van de Jaap Doek Kinderrechtenscriptieprijs worden studenten gemotiveerd om aan de slag te gaan met kinderrechten en wordt er wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar de implementatie en naleving van kinderrechten in wet, beleid en praktijk. De scriptie die meedingt voor de scriptieprijs is met een 8 of hoger beoordeeld, het niveau wordt daarnaast beoordeeld door een vakkundige kinderrechtenjury:

  • Jaap Doek (voorzitter), emeritus hoogleraar Familie- en Jeugdrecht (Vrije Universiteit Amsterdam)
  • Ton Liefaard, UNICEF-hoogleraar Kinderrechten (Universiteit Leiden)
  • Sharon Detrick, project coordinator, PhD LLM, Defence for Children
  • Karin Arts, hoogleraar Internationaal recht en ontwikkeling (ISS Den Haag, deel van Erasmus Universiteit Rotterdam)

Samenwerking

Jaarlijks wordt er samengewerkt met de Afdeling Jeugdrecht van de Universiteit Leiden.

Financiering

De Jaap Doek Kinderrechtenscriptieprijs wordt gefinancierd door Defence for Children en de Afdeling Jeugdrecht van de Universiteit Leiden.

Kwetsbare kinderen

Veel van de scripties gaan over de invloed van kinderrechten op kwetsbare kinderen in Nederland, waaronder:
•    De 363.000 jongeren in Nederland die jeugdhulp ontvangen.
•    De 118.00 kinderen die opgroeien in een onveilige situatie.
•    De 23.000 minderjarige verdachten van een strafbaar feit.
•    De 241.000 leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften.

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit project? Neem dan contact op met:

Sharon Detrick
Telefoon: 071 5160980

Stuur een e-mail

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee