Scroll down

Alternate Text

Dossier: Voorarrest

De achtergrond

In Nederland werden in 2017 28.504 minderjarige verdachten gehoord door de politie. De politie kan hen ophouden voor onderzoek. Als de politie meer tijd nodig heeft voor het onderzoek, kan de politie het kind drie dagen in verzekering stellen. In 2017 werden 5.253 kinderen in verzekering gesteld. Tachtig procent van de jongeren in een justitiële jeugdinrichting, zat in 2017 nog in voorarrest en wacht op uitspraak in hun zaak. Defence for Children is kritisch over het hoge aantal minderjarige verdachten dat in Nederland in een politiecel of een justitiële jeugdinrichting verblijft. Daar komt bij dat voor minderjarigen die een of meer nachten in een politiecel verblijven, geldt dat zij nagenoeg hetzelfde worden behandeld als volwassenen.

Defence for Children vindt dat er meer aandacht moet komen voor de rechten van kinderen zodat zij niet onnodig lang in voorarrest zitten en de omstandigheden meer kindgericht worden. Daarvoor zijn extra bepalingen nodig in het Wetboek van Strafvordering en in de werkinstructies van de politie en het Openbaar Ministerie. Ook bevelen wij politie en justitie aan om meer rekening te houden met de impact van een strafzaak op heel jonge verdachten of minderjarigen met een diagnose zoals bijvoorbeeld autisme of ADHD. Defence for Children pleit voor de verhoging van de leeftijd voor strafrechtelijke aansprakelijkheid van 12 naar 14 jaar.

Maartje Berger

"Kinderen moeten niet onnodig lang in voorarrest zitten. Wij roepen minderjarigen, ouders en professionals op om klachten over kinderen in voorarrest te melden bij de Kinderrechtenhelpdesk."

Kindgericht beleid politie ontbreekt 

De politie behandelt kinderen vaak niet als kinderen als ze verdacht worden van een strafbaar feit. Agenten moeten rekening houden met de leeftijd van kinderen en extra uitleg geven als dat nodig is.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee