Scroll down

Alternate Text

Inschrijving ongedocumenteerde leerlingen

Ongedocumenteerde kinderen onder de 18 jaar kunnen worden ingeschreven op een basisschool en een middelbare school (artikel 40 Wet primair onderwijs (Wpo) en artikel 27 van de Wet op het voortgezet onderwijs (Wvo). Leerlingen mogen wanneer zij de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt, de middelbare school wel afmaken (artikel 27 van de Wvo).

Op voorwaarde dat ongedocumenteerde kinderen aan de opleidingseisen voldoen, kunnen zij tot hun 18e jaar ook worden ingeschreven voor een mbo-, hbo- of wo-opleiding (artikel 8.1.1 lid 1 van de Wet educatie en beroepsonderwijs (Web) en artikel 7.32 lid 5 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (Whw; deze wet is van toepassing op zowel het hbo als wo).

Onderwijsinstellingen moeten ongedocumenteerde kinderen inschrijven, de toelating van een leerling onder de 18 jaar is niet afhankelijk van een al dan niet rechtmatig verblijf in Nederland.

Er is geen meldplicht voor een school om aan de vreemdelingenpolitie door te geven dat er een ongedocumenteerd kind bij hen op school zit. Vanwege de AVG mogen scholen niet zomaar de gegevens van kinderen zonder toestemming met andere organisaties of buitenstaanders delen.

Wanneer een kind aan een studie is begonnen voor zijn 18e, dan mag die studie afgemaakt worden op voorwaarde dat de inschrijving niet wordt onderbroken (artikel 27 lid 1a onder d van de Wvo, artikel 8.1.1 lid 1 onder d en artikel 7.32 lid 5 onder e van de Web).

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee