Scroll down

Alternate Text

Onderzoek naar onrechtmatig verblijf

Als vermoed wordt dat iemand ongedocumenteerd in Nederland verblijft, kan deze persoon staande worden gehouden (vreemdelingrechtelijke staandehouding). Iemand kan staande worden gehouden wanneer er een ‘redelijk vermoeden van onrechtmatig verblijf’ bestaat. Er is een redelijk vermoeden van onrechtmatig verblijf als er sprake is van: ‘feiten en omstandigheden die, naar objectieve maatstaven gemeten, een redelijk vermoeden van onrechtmatig verblijf opleveren’. Naar objectieve maatstaven gemeten houdt onder meer in dat staandehouding uitsluitend op grond van het uiterlijk of taalgebruik verboden is. Bij een redelijk vermoeden van onrechtmatig verblijf mogen agenten van de vreemdelingenpolitie een woning binnentreden zonder huiszoekingsbevel, bijvoorbeeld wanneer ze in de woning ooit eerder iemand zonder verblijfsvergunning hebben aangetroffen.

Wanneer het ongedocumenteerde kind geen identiteitsbewijs kan laten zien, kan het worden meegenomen naar het politiebureau. Als een vreemdeling hierom vraagt is de vreemdelingenpolitie verplicht zich te legitimeren bij een vreemdelingrechtelijke staandehouding.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee