Scroll down

Alternate Text

Nationaliteit

Een kind krijgt niet automatisch de Nederlandse nationaliteit, ook al is het kind op Nederlands grondgebied geboren. Voor de bepaling van de nationaliteit van een kind is de nationaliteit van de ouders en de huwelijkse staat van de ouders op het moment van de geboorte van het kind van belang. Als beide ouders dezelfde nationaliteit hebben, is de nationaliteit van het kind afhankelijk van het nationaliteitsrecht van het land van herkomst van de ouders. Als de ouders niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben en ze wonen in Nederland, dan is het Nederlandse recht van toepassing. Dat betekent dat het kind de nationaliteit van elk van de ouders krijgt. Als een kind één Nederlandse vader of Nederlandse moeder heeft, kan het kind dus de Nederlandse nationaliteit verkrijgen. Als het kind een Nederlandse vader heeft en een ongedocumenteerde moeder die niet met elkaar getrouwd zijn, is het belangrijk dat de vader het kind erkent voor de verkrijging van de Nederlandse nationaliteit.

Wanneer ongedocumenteerde ouders tijdens hun asielaanvraag geen echt-bevonden, originele nationaliteitsdocumenten hebben overlegd, kunnen ze door de Nederlandse overheid worden geregistreerd als ‘nationaliteit onbekend’. Om wel hun echte nationaliteit door te geven aan hun kind, is het belangrijk dat de ouders nogmaals proberen om identiteitsdocumenten op te vragen uit hun land van herkomst. Dat kan bijvoorbeeld via de ambassade in Nederland.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee