Scroll down

Alternate Text

Erkenning door de vader

Erkenning van het vaderschap is een juridisch besluit, dat een juridische band legt tussen een kind en haar of zijn vader. Onder het recht van een kind op identiteit en familieleven valt het recht om te weten wie haar of zijn ouders zijn. Verder is de vraag naar het vaderschap belangrijk voor de nationaliteit, verblijfsstatus en het familieleven van het kind, ook in de toekomst. Een ongedocumenteerde vader kan een kind erkennen bij de gemeente met toestemming van de moeder, als een geldig (niet-Nederlands) identiteitsbewijs, een gelegaliseerd en geverifieerd bewijs van ongehuwd zijn (of een verklaring van de burgerlijke stand waaruit blijkt dat de ouders ongehuwd zijn) en een geboorteakte (als de erkenning na de geboorte plaatsvindt) worden overlegd. Hij kan het kind al erkennen tijdens de zwangerschap (“erkenning van ongeboren vrucht”). Als de moeder geen toestemming geeft om het kind te (laten) erkennen, kan hij aan de rechtbank vragen om “gerechtelijke vaststelling vaderschap”, op grond van een DNA-test die vaderschap bewijst. Het hangt van de nationaliteit van de ouders af of erkenning is toegestaan, dat verschilt per land. Dit kan het beste gevraagd worden bij de ambassade of de BRP-ambtenaar van de betreffende gemeente.

Tip: Probeer een afspraak te maken met de gemeenteambtenaar, zodat een ongedocumenteerde ouder het kind kan erkennen zonder gevolgen vanwege zijn verblijfsstatus. U kunt benadrukken dat het hoger belang van het kind om informatie te hebben over haar of zijn ouders (het recht op identiteit en familieleven) zwaarder moet wegen dan bijvoorbeeld een meldplicht vanwege verblijfsstatus.

Erkenning van een kind van wie de vader een verblijfsvergunning heeft, maar van wie de moeder ongedocumenteerd is, is lastig. Een gemeenteambtenaar heeft enorm veel vrijheid, waardoor erkenning per gemeente kan verschillen. Als de ambtenaar iemand gelooft, kan er van alles. Maar een gemeenteambtenaar kan ook altijd bepaalde documenten eisen, zoals een huwelijksakte en paspoort. Daarnaast is de ambtenaar niet verplicht akkoord te gaan met een eed van waarheid.

Tip: Voor erkenning kan de vader bij elke gemeente terecht. Dus de familie kan het elders proberen als ze een onwillige ambtenaar hebben.

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee