Scroll down

Alternate Text

Dossier: Gezinsmigratie

Gezinsmigratie

De belangen van kinderen spelen een steeds grotere rol in het gezinsmigratiebeleid, toch zitten er nog steeds gezinnen in de knel omdat zij van elkaar gescheiden blijven door migratieregels. Het Europees Hof voor de rechten van de mens heeft Nederland een aantal keer op de vingers getikt in zaken over het recht op gezinsleven en gezinshereniging. Het belang van het kind moet centraal staan bij zulke zaken en er moet cruciaal gewicht aan worden toegekend.

Onder invloed van de Europese rechtspraak is er de laatste jaren in Nederland steeds meer aandacht gekomen voor het belang van het kind in migratiezaken. Zo is de positie van Nederlandse kinderen met een buitenlandse ouder verbeterd als gevolg van het belangrijke arrest van het Hof van Justitie in de zaak Chavez-Vilchez en is het beleid aangepast. Nu wordt eerder aangenomen dat kinderen afhankelijk zijn van hun ouders en het recht hebben om met hun verzorgende ouder(s) op te groeien in Nederland. Defence for Children was betrokken bij de totstandkoming van deze rechtspraak en schreef een rapport om te wijzen op het belang van het kind en het recht op gezinsleven.

Er zijn gelukkig de afgelopen jaren verbeteringen doorgevoerd, maar Nederland is nog niet klaar. Procedures duren vaak te lang en kinderen zijn de dupe van starre criteria, zoals inkomensvereisten en het vereiste om bepaalde documenten te hebben. Hierdoor leven kinderen gedwongen gescheiden van hun ouders.

Sander Schuitemaker

“Het recht van ouders en kinderen om bij elkaar te leven, is een wezenlijk recht. Nederland maakt goede stappen, maar moet nog echt doorpakken om de wetten snel in overeenstemming te brengen met de Europese regels en met het VN-Kinderrechtenverdrag.”

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee