Scroll down

Alternate Text

Dossier: Afghanistan

De achtergrond

Terwijl het aantal burgerdoden in Afghanistan naar recordhoogte stijgt, zetten Europese landen steeds meer uitgeprocedeerde Afghaanse asielzoekers gedwongen uit. In Afghanistan lopen de mensen een reëel risico om gemarteld, ontvoerd of gedood te worden. Kinderen worden niet uitgezonderd. Met een coalitie van verschillende organisaties als Kerk in Actie en UNICEF Nederland roept Defence for Children op om te stoppen met uitzettingen naar Afghanistan. Op onze Kinderrechtenhelpdesk ondersteunen we veel procedures van Afghaanse kinderen die groot gevaar lopen wanneer zij uitgezet zouden worden. Onder de naam 'Joint Way Forward' sloot de Europese Unie in oktober 2016 afspraken met de Afghaanse overheid om uitgeprocedeerde asielzoekers terug te nemen. De Nederlandse overheid brengt de deal in de praktijk en zet mensen, onder wie ook kwetsbare mensen zoals gezinnen met kinderen, gedwongen uit naar Afghanistan.

Ook uit rapporten van toonaangevende organisaties als Amnesty International en Save the Children blijkt dat de omstandigheden waarin uitgezette mensen verkeren erbarmelijk en levensbedreigend zijn. Afghanistan is in oorlog. Het terugsturen van mensen naar een onveilig land waar zij risico lopen slachtoffer te worden van ernstige mensenrechtenschendingen is een schending van het internationaal recht.

Fotocredits: Ton Koene

Martin Vegter

“Op onze Kinderrechtenhelpdesk zien wij zeer zorgelijke uitzettingen. Er wordt onvoldoende gekeken naar kindspecifieke asielgronden en de rechten van het kind. De uitzettingen zijn roekeloos en moeten per direct stoppen."

Niet veilig

Bekijk de video van Maedeh, ze is 21 jaar en komt uit Afghanistan. Maedeh: "Ik woon al zes jaar in Nederland en ik ben gevlucht uit Afghanistan omdat wij daar problemen hadden met de Taliban en ons leven in gevaar was. We moesten zo snel mogelijk het land verlaten."

Update: Maedeh heeft na meer dan 6 jaar wachten eindelijk een verblijfsvergunning gekregen.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee