Scroll down

Alternate Text

Rapport: Obstakels om vermoedens van seksuele uitbuiting van kinderen te melden

Wanneer mensen in het buitenland vermoedens hebben van kindermisbruik, meldt slechts een fractie dit aan de autoriteiten of bij www.meldkindersekstoerisme.nl. Dat blijkt uit het onderzoek van Defence for Children – ECPAT onder meer dan duizend vakantiegangers en uit vijf West-Europese landen, literatuuronderzoek en focusgroepgesprekken in deze vijf landen waaraan 90 mensen deelnamen, waaronder jonge reizigers, toeristische professionals en andere deskundigen. Veel mensen melden hun vermoedens niet omdat zij bang zijn voor het doen van valse meldingen. 

Uit het onderzoek blijkt dat 183 vakantiegangers de afgelopen vijf jaar getuige te zijn geweest van kindermisbruik op reis, gezamenlijk zagen zij 250-300 potentiële slachtoffers. Slechts 4% heeft dit gemeld bij de autoriteiten of een meldingswebsite. De meeste mensen bespreken de verdachte situatie alleen met hun reisgenoten. Veel reizigers zijn zich daarnaast niet bewust van de meldingsmogelijkheden. In Nederland is 85% van de 292 respondenten niet op de hoogte van www.meldkindersekstoerisme.nl. Vakantiegangers en reizigers geven verder aan obstakels te ervaren om vermoedens van seksueel misbruik van kinderen te melden. Zo geven ze aan bang te zijn om een valse melding te doen of een verkeerde interpretatie van de situatie te hebben. Verder benadrukken ze zich liever niet te bemoeien met iemands privéleven of geen kind in de problemen te willen brengen. Daarnaast is het niet kunnen overzien van de gevolgen of denken betrokken te raken bij criminele activiteiten een reden om niet te melden bij instanties. 

Het onderzoek ‘Reluctance to report sexual exploitation of children related to travel and tourism' is gedaan door Defence for Children – ECPAT op basis van een gezamenlijke dataverzameling met de Universiteit Leiden en de partners ECPAT Oostenrijk, ECPAT België, ECPAT Frankrijk en ECPAT Duitsland. 

Meer informatie

Rapport:

Brochure:

Pers banner
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee