Scroll down

Alternate Text

Onderzoeken seksuele uitbuiting van kinderen in vijf Afrikaanse landen

In Gambia, Kenia, Madagaskar, Senegal en Zuid-Afrika is onderzoek gedaan naar seksuele uitbuiting van kinderen in relatie tot toerisme, welke meldingssystemen er zijn en hoe effectief deze zijn. In de vijf landen zijn in totaal 496 kinderen geïnterviewd die het slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting. Bovendien werden achthonderd leden van de gemeenschap (zowel volwassenen als kinderen) en 489 professionele stakeholders (overheden, ngo's, maatschappelijke organisaties en de leden van de toeristische sector) bereikt door middel van interviews, vragenlijsten en focusgroepen.

Resultaten en aanbevelingen

Het onderzoek toont aan dat Gambia, Kenia, Madagaskar, Senegal en Zuid-Afrika progressieve wetten en beleid hebben om kinderen tegen seksuele uitbuiting te beschermen. Helaas is de uitvoering ervan matig. Er is onvoldoende budget voor de volledige implementatie en er is een slechte coördinatie tussen de verschillende overheidsinstanties en tussen sectoren, ook met maatschappelijke organisaties. Met uitzondering van Gambia hebben alle landen hulplijnen of meldpunten die 24/7 geopend en gratis zijn, maar desondanks wordt seksuele uitbuiting van kinderen vaak niet gemeld. Dat komt omdat mensen weinig vertrouwen hebben in de opvolging van meldingen, als gevolg van corruptie en overbelaste politie en maatschappelijk werkers. Seksuele uitbuiting wordt daarom vaak binnen de gemeenschap gemeld, zoals bij religieuze groeperingen en vrouwen- en jeugdgroepen. Een belangrijke aanbeveling uit het onderzoek is om non-formele en formele meldingsstructuren te versterken en te verbinden. Rollen en verantwoordelijkheden moeten duidelijk worden gemaakt en bekend zijn bij alle belanghebbenden om de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting te garanderen.

De onderzoeken in de vijf Afrikaanse landen zijn onderdeel van het door de EU gefinancierde project Don't Look Away en zijn gecoördineerd door ECPAT Oostenrijk, ECPAT Frankrijk, ECPAT Duitsland, ECPAT Luxemburg en ECPAT Nederland.

Meer informatie:

Pers banner
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee