Scroll down

Alternate Text

Rapport: kwaliteitsstandaarden voor meldpunten voor seksuele uitbuiting van kinderen

Naar schatting zijn er jaarlijks 1,2 miljoen minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting. Voor kinderen die in de prostitutie worden uitgebuit is het heel onwaarschijnlijk dat ze dit zelf melden; ze lopen risico op vergelding door uitbuiters en misbruikers, ze zien zichzelf niet als slachtoffers, ze wantrouwen het rechtssysteem en vrezen stigmatisering of langdurige plaatsing in instellingen.

Het stilzwijgen van kinderen over seksuele uitbuiting is een belangrijke barrière om te krijgen waar ze recht op hebben, zoals hulp en rechtspraak. Bovendien is het erg moeilijk om dit te overwinnen, wat het belang van het melden door omstanders en professionals des te groter maakt.

Het internationale online meldingsplatform www.dontlookaway.report is in 2014 opgezet door ECPAT en maakt laagdrempelige melding mogelijk van vermoedens van seksuele uitbuiting van kinderen in 20 landen (17 landen uit de EU, Mauritius, Oekraïne en de VS). Het meldingsplatform is beschikbaar in meerdere talen. Dit laagdrempelige meldingsplatform is een effectief hulpmiddel gebleken, omdat vermoedens van kindermisbruik gemakkelijk kunnen worden gemeld en in een aantal gevallen ook tot aanhoudingen heeft geleid. Het doel is om het internationale meldingsplatform uit te breiden.

Meer informatie

Pers banner
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee