Scroll down

Alternate Text

Help!, ook na mijn 18de Doorlopende gespecialiseerde hulp aan meisjes na seksuele uitbuiting noodzakelijk

Wanneer de hulp in een (jeugd)instelling op gang komt, ligt de focus vooral op gedrag en niet op de achterliggende oorzaken en trauma’s. Daarnaast is doorlopende specialistische hulp vanaf het begin niet goed geregeld, waardoor er voor en na het achttiende levensjaar inadequate hulp geboden wordt. Dit blijkt uit het rapport ‘Help!, ook na mijn 18de Doorlopende gespecialiseerde hulp aan meisjes na seksuele uitbuiting noodzakelijk.' Het rapport is het resultaat van een onderzoek die zelfstandig kinderrechtenexpert Karin Kloosterboer van Kind met recht voor Defence for Children - ECPAT heeft uitgevoerd. 

Ieder jaar worden naar schatting ruim 1.300 minderjarige slachtoffer van seksuele uitbuiting, verreweg de meeste van hen zijn meisjes. Veel van de kinderen die te maken krijgt met seksuele uitbuiting komt terecht in een gesloten jeugdhulpinstelling. In vrijwel alle gevallen is dat tegen de eigen wil in en helpt de repressieve setting niet voor het herstel. Volgens ons moet er gespecialiseerde en doorlopende zorg komen voor slachtoffers van seksuele uitbuiting. Zonder perspectief is het risico groot weer in handen te vallen van een uitbuiter. 

Gemeenten en de rijksoverheid moeten zorgen voor effectieve bescherming van slachtoffers van seksuele uitbuiting. Volgens het VN-Kinderrechtenverdrag is het de taak van de overheid om kinderen de juiste hulp en zorg te bieden en kinderen en hun ouders te beschermen, te helpen en te ondersteunen bij re-integratie in de samenleving. Gemeenten hebben, onder de rijksoverheid als stelselverantwoordelijke, een zorgplicht en moeten in 2022 lokaal beleid hebben voor de aanpak van mensenhandel. De publicatie biedt handvatten voor zowel gemeenten als rijksoverheid.  

Meer informatie

Pers banner
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee