Scroll down

Alternate Text

‘Door Angst Gedreven’ kwetsbaarheid minderjarige slachtoffers seksuele uitbuiting

Onlangs verscheen het artikel ‘Door Angst Gedreven’ in het Tijdschrift voor de Rechterlijk Macht Trema. Laura Bosch juridisch adviseur Kinderrechten en Seksuele Uitbuiting bij Defence for Children - ECPAT schreef mee aan dit artikel over de psychosociale gevolgen van seksuele uitbuiting bij minderjarige slachtoffers.

Het onderzoek richtte zich op de problemen waar minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting vaak langdurig mee te maken hebben. De slachtoffers zijn vaak bang om aangifte te doen, en wanneer zij deze stap toch zetten, beïnvloeden hun angst en trauma’s soms de verklaringen die zij afleggen. Zo komt het voor dat slachtoffers het ene moment hun ervaringen weglachen en zeggen dat zij alles uit vrije wil deden, en het andere moment moeten huilen en zich als slachtoffer presenteren. Dit kan verwarring veroorzaken bij zowel medewerkers van de politie en justitie als bij de slachtoffers zelf.

Het probleem is dat de bescherming die het strafrecht aan minderjarige slachtoffers biedt, hierdoor beperkt wordt. Het gevaar bestaat bijvoorbeeld dat er misinterpretaties plaatsvinden en de rechtspraak de schuld van seksuele uitbuiting deels bij het slachtoffer legt.

Het onderzoek gepubliceerd in het artikel 'Door Angst Gedreven' analyseert onder welke omstandigheden meisjes kwetsbaar zijn voor seksuele uitbuiting, hoe deze kwetsbaarheid door de uitbuiting wordt vergroot, en op welke wijze dit invloed heeft op het handelen van het slachtoffer en het doen van aangifte. Ook wordt dieper ingegaan op de langetermijngevolgen van seksuele uitbuiting bij minderjarigen.

Het doel van dit onderzoek is om de rechtspraak te ondersteunen bij het waarderen van bewijsmateriaal en de strafmotivering. Tevens zal dit onderzoek een bijdrage kunnen leveren aan de oriëntatiepunten voor de straftoemeting in mensenhandelzaken die nu ontwikkeld worden door het Landelijk Overleg Vakinhoud Strafrecht en het bevorderen van een passende straftoemeting.

Meer informatie

Download hier het artikel in tijdschrift TREMA, 'Door Angst Gedreven’. d.d. 26 november 2018.

Pers banner
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee