Scroll down

Alternate Text

Rapport: Athene niet voorbereid op komst vluchtelingen

Het vasteland in Griekenland is niet ingesteld op de komst van vluchtelingen vanaf de eilanden, zo blijkt vandaag uit het rapport 'Athens, the reflection of a broken protection system for refugee children' van Defence for Children'. Griekenland wil af van de overvolle vluchtelingenkampen op de eilanden, zo bleek dit najaar. Het plan is dat er binnenkort duizenden vluchtelingen naar het vasteland worden gebracht, om de eilanden te verlichten. Athene heeft echter veel te weinig opvangcapaciteit voor de grote aantallen migranten waar de stad mee te maken krijgt.

Defence for Children onderzocht hoe de situatie is voor vluchtelingenkinderen in Athene. Uit het rapport blijkt er op dit moment in Athene een gebrek is aan alles. Vluchtelingenkinderen krijgen vaak geen onderwijs, geen psychische ondersteuning voor hun trauma's en geen juridische ondersteuning. Sommige kinderen zien zich genoodzaakt zelfs seksuele handelingen te verrichten voor zo weinig als vijf euro, zodat ze in ieder geval een avond eten en een warme slaapplaats kunnen bemachtigen. Martine Goeman van Defence for Children was in Athene en sprak met de kinderen: "Naast veilige opvang moeten de kinderen dringend juridische hulp krijgen. Ze hebben behoefte aan iemand die hen helpt met hun asielaanvraag of gezinshereniging. Nu komt het voor dat kinderen onnodig gescheiden zijn van hun ouders. Dat kunnen we oplossen. Maar de situatie is nu al zeer schrijnend. Laat staan als er straks duizenden mensen bij komen. Athene is daar niet op voorbereid. Er moet dringend iets gebeuren zodat de kinderen niet van de tenten op de eilanden naar de parken in Athene worden verplaatst. Er moet hen echt bescherming en opvang worden geboden."
 
Tienduizenden kinderen zijn op de vlucht voor oorlog of geweld en belanden in Griekenland of Italië. Sommigen zijn gevlucht met hun ouders, anderen helemaal alleen. De actuele situatie voor vluchtelingenkinderen blijft in Europa onverminderd slecht. Misbruik en uitbuiting van kinderen is aan de orde van de dag. Kinderen krijgen niet de zorg, de huisvesting en het onderwijs waar zij recht op hebben.

Aanbevelingen

1. Kinderen moeten standaard juridische bijstand krijgen. Vanwege het ontbreken van een voogdijstelsel in Griekenland, hebben vluchtelingenkinderen met name behoefte aan een advocaat naast zich om hen te helpen met onder andere: hun asielaanvraag, gezinshereniging, opvangen inschrijving op scholen.

2. Er is een dringende behoefte aan verbetering van de leeftijdsbeoordeling van vluchtelingenkinderen bij het registratieproces. Griekenland heeft geen effectief systeem voor leeftijdsbepaling. In het licht van de overeenkomst tussen de EU en Turkije en de uitvoering daarvan, is follow-up van gevallen van leeftijdsbeoordeling absoluut noodzakelijk. Als dit niet wordt opgepakt, zal een groot aantal alleenstaande kinderen onterecht als volwassenen naar Turkije worden teruggestuurd.

3. Er is dringend behoefte aan aandacht voor gezinshereniging. Veel kinderen blijven nu, gescheiden van hun ouders, in een ander land vastzitten. Veel van de alleenstaande vluchtelingenkinderen die dakloos zijn of worden vastgehouden in politiecellen wachten op hun hereniging met familieleden in andere Europese landen. Samenwerking tussen Europese landen is in dit verband cruciaal.

4. Er moet een holistische benadering worden toegepast op de geïdentificeerde problemen. Er ligt veel nadruk op noodhulp, er moet een aanpak ontwikkeld worden die problemen op de lange termijn oplost en voldoet aan de behoeften van vluchtelingenkinderen en in lijn is met het VN-Kinderrechtenverdrag.

Lees het rapport

 

 

Pers banner
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee