Scroll down

Alternate Text

Pleidooi voor een kindgerichte aanpak en alternatieven voor de politiecel

Sinds maart 2017 kunnen aangehouden minderjarigen geen afstand meer doen van consultatierecht van een jeugdrechtadvocaat. Wanneer een minderjarige op het politiebureau wordt vastgehouden, komt er dus altijd een advocaat aan te pas. Dit is aan de ene kant in het belang van het kind, want het recht op een advocaat is nu beter gewaarborgd. Het leidt er echter ook toe dat aangehouden minderjarigen langer op het politiebureau verblijven. Zij moeten namelijk vaak lang wachten op de advocaat, het verhoor en de vervolgbeslissing.

Er is op dit moment geen specifieke, kindgerichte wet- en regelgeving voor de eerste fase van het strafproces. Bovendien hebben niet-aangehouden minderjarige verdachten geen recht op kosteloze rechtsbijstand. Aangehouden minderjarigen die worden heengezonden voor het verhoor verliezen dit recht. Eenduidig beleid over aanhouden of heenzenden ontbreekt.

In het onlangs verschenen artikel in het jeugdrecht magazine JIP ‘Een pleidooi voor een kindgerichte aanpak en alternatieven voor de politiecel’ bespreken juristen de dilemma’s rond de aanhouding van minderjarige verdachten. Zij pleiten voor een betere regelgeving waarbij het recht op een advocaat weliswaar gewaarborgd wordt, maar minderjarigen tegelijkertijd minder lang in een politiecel worden vastgehouden. Het artikel is onder andere geschreven door jeugdrechtadvocaat Eva Huls, juridisch adviseur bij Defence for Children.

Meer informatie

Artikel 'Een pleidooi voor een kindgerichte aanpak en alternatieven voor de politiecel'

Pers banner
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee