Scroll down

Alternate Text

De rechtspositie van minderjarigen in het strafrecht

Artikel - Tijdschrift JIP, Jeugdrecht in de Praktijk.

Pers banner

Publicatie


Regelmatig schrijven medewerkers van Defence for Children artikelen in vaktijdschriften. In januari 2017 verscheen het artikel 'De rechtspositie van minderjarigen in het strafrecht bezien in het licht van enkele EU-richtlijnen' in het tijdschrift JIP, Jeugdrecht in de Praktijk, geschreven door Alexandra Barendsen, projectcoördinator Jeugdrecht en Martin Vegter, juridisch adviseur Kinderrechten en Migratie bij Defence for Children.

Onlangs is in het kader van een Europees onderzoek naar aanleiding van het project 'Eerlijk strafproces voor elk kind' van onder andere Defence for Children, de Nederlandse wet- en regelgeving, beleid en praktijk getoetst aan een drietal Europese richtlijnen over rechten van verdachten in het strafrecht. De focus lag hierbij op minderjarige verdachten. De onderwerpen van de richtlijnen betreffen – kort gezegd – het recht op een advocaat, op vertolking en vertaling en op informatie.

In het artikel in JIP wordt een aantal positieve punten als een aantal aandachtspunten toegelicht, die in het kader van het onderzoek naar voren zijn gekomen. Een prangend aandachtspunt hierbij is dat de Eerste Kamer onlangs heeft ingestemd met wetsvoorstel 34159, waardoor het fundamentele recht van de minderjarige op een advocaat via een 'kleine' wijziging aanzienlijk wordt ingeperkt.

Download het artikel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee