Scroll down

Alternate Text

Betrek jongeren in het jeugd(straf)recht actief bij opstellen corona regels

Het leven van kinderen veranderde dit jaar in korte tijd volledig. Geen bezoekje meer aan opa’s en oma’s, geen school of sport, ouders die ineens leraar zijn, afstand houden en op straat de kans om een boete te krijgen als je in een groep staat. Er kwamen een hoop regels bij. Premier Rutte riep jongeren op om mee te praten en een ‘’revolutie te starten’’. Met coalitie Y zijn jongeren serieuze gesprekspartners geworden aan de beleidstafels en krijgen zij steeds meer inspraak over de corona regels. Maar hoe is dat voor jongeren die met politie en justitie te maken hebben, een taakstraf uitvoeren of die in een gesloten instelling wonen? Voor hen is het niet zo eenvoudig van zich te laten horen of zich aan te sluiten bij een jongerencoalitie.

Maartje Berger, juridisch adviseur jeugd(straf)recht, schreef een artikel hierover voor het European Forum for Restorative Justice. Het is een oproep aan minister president Rutte en regeringen wereldwijd om ook jongeren die strafrechtelijk vervolgd zijn of in (gesloten) instellingen wonen actief te betrekken en hen de kans te geven om hun ideeën en ervaringen te delen. Ga naar deze jongeren toe, geef informatie over wat ze kunnen doen als ze het niet eens zijn met regels en, nog belangrijker vraag ze om mee te denken over de nieuwe corona regels die hen soms extra hard treffen.

Meer informatie

Pers banner
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee