Scroll down

Alternate Text

Volwassen kinderrechten, position paper ratificatie Derde Facultatief Protocol 

Het VN-Kinderrechtenverdrag biedt kinderen rechten op alle leefgebieden. Deze rechten krijgen pas volle betekenis als kinderen er een beroep op kunnen doen in het geval dat hun rechten geschonden worden. Op 14 april 2014 trad het Derde Facultatief Protocol bij het Kinderrechtenverdrag in werking. Dit protocol regelt de mogelijkheid om een klacht in te dienen over een schending van één of meer verdragsrechten, net zoals bij andere mensenrechtenverdragen. Nederland heeft het klachtenprotocol nog niet ondertekend of geratificeerd. In 2015 heeft het VN-Kinderrechtencomité Nederland de aanbeveling gegeven dit te doen.

In Europa hebben Albanië, Luxemburg, Monaco, Portugal, Slovakije, Slovenië, Spanje, Zwitserland, België, Bosnië Herzegovina, Kroatië, Denemarken, Tsjechië, Italië, Liechtenstein, Duitsland, Ierland, Finland en Frankrijk het protocol geratificeerd. Het is de hoogste tijd dat Nederland hun voorbeeld en de aanbevelingen van het Comité volgt. En daarmee ook voldoet aan één van de duurzame ontwikkelingsdoelen om de rechtsstaat te bevorderen en eenieder toegang tot de rechter te bieden (SDG 16).

Meer informatie: 

Pers banner
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee