Scroll down

Alternate Text
Pers banner

Dringende oproep aan kabinet om EU-wet tegen kindermisbruik te steunen  

Maar liefst twaalf organisaties die opkomen voor de rechten van kinderen, hebben in een brief aan het kabinet gevraagd om een EU-wet tegen (online) kindermisbruik te steunen. In de komende weken bepaalt Nederland, net als andere Europese lidstaten, haar standpunt over voorgenomen wetgeving van de Europese Commissie om (online) seksueel misbruik van kinderen aan te pakken. Nederland heeft nog wat reserves bij de wet.

In de brief, die naar de bewindspersonen Bruins Slot (BZK), Yesligöz-Zegerius (JenV) en Van Huffelen (Digitalisering) en de leden van de Kamercommissie van Justitie en Veiligheid is gestuurd, wordt uitgelegd waarom de steun van Nederland juist nu zo belangrijk is. Eén op de vijf kinderen in Europa is het slachtoffer van seksueel geweld en misbruik en bij een derde van de gemelde gevallen van seksueel misbruik van kinderen is het kind jonger dan tien jaar. Europa heeft hier een spilfunctie in - jaarlijks circuleren miljoenen afbeeldingen van kindermisbruik op het internet, waarvan het merendeel (60%) gehost wordt in de EU, en weer een groot deel vanuit Nederland.

Op dit moment bestaan er veel misverstanden over de voorgenomen wet. In de brief onderstrepen de twaalf organisaties dat bijvoorbeeld privacy én de bescherming van kinderen samen kunnen gaan. Maar ook dat dankzij de wetgeving straks de bestrijding van online kindermisbruik efficiënter zal gaan.

De brief is ondertekend door de kernleden van het Kinderrechtencollectief (Terre des Hommes, Defence for Children - ECPAT, Save the Children, Kinderpostzegels en Nationale Jeugdraad), Unicef Nederland, Plan International, Child Helpline International, Free a Girl, International Justice Mission, Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel, en Spine.

Noot voor de redactie: Voor meer informatie of interviewaanvragen, neem contact op met Sven Stijnman, persvoorlichter Terre des Hommes: 06-20409889 / s.stijnman@tdh.nl 

Deel dit artikel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee