Scroll down

Alternate Text
Pers banner

Marc Dullaert en Lars Westra nieuwe voorzitters Kinderrechtencollectief

Op de dag dat de eerste editie van de jaarlijkse Nationale Kinderrechtendialoog plaatsvindt, maakt het Kinderrechtencollectief haar nieuwe voorzitters bekend. Marc Dullaert, voormalig Kinderombudsman, neemt de taak van voorzitter op zich en zal dit samen gaan doen met vicevoorzitter Lars Westra. Lars is 16 jaar oud en de allerjongste vicevoorzitter van het Kinderrechtencollectief.

‘We willen dat kinderrechten niet alleen worden gewaarborgd in overheidsbeleid en in wetgeving maar ook in de praktijk van organisaties en van iedereen die met kinderen te maken heeft. Worden de rechten van kinderen in Nederland niet gerespecteerd? Dan zien wij het als onze taak om voor deze kinderen en hun rechten op te komen’, aldus voorzitter Marc Dullaert. Dullaert neemt het stokje over van Huri Sahin, die in december 2022 is benoemd als burgemeester in de gemeente Rijswijk.

Marc Dullaert zet zich al jaren in voor de rechten van het kind. Hij was de eerste Kinderombudsman van Nederland en is de oprichter van KidsRights. Dullaert is grondlegger van de Internationale Kindervredesprijs en vanaf 20 april de nieuwe voorzitter van Kinderrechtencollectief. ‘Op mijn inzet voor kinderen  in Nederland, kan gerekend worden. Ik ben blij dit samen met Lars te gaan doen want het is hoog tijd om kinderen en jongeren een podium te geven en naar ze te luisteren.'

Toen kinderrechtenactivist Lars Westra zag dat het Kinderrechtencollectief een voorzitter zocht, heeft hij direct zelf het initiatief genomen om zich als vicevoorzitter aan te bieden. Lars vindt dat Artikel 12 van het Kinderrechtenverdrag, waarin staat dat kinderen hun mening mogen geven als het over zaken gaat die hen aangaan, beter moet worden nageleefd. ‘Luister meer naar wat kinderen zelf willen, veel kinderen weten heel goed wat hun mening is en wat goed voor ze is. Geef kinderen daarom de kans om mee te denken over nationaal beleid dat kinderen aangaat.’

De bekendmaking van de nieuwe voorzitters van het Kinderrechtencollectief vindt gelijktijdig plaats met de start van de eerste editie van de Nationale Kinderrechtendialoog. Dit is een jaarlijkse dialoog die in de kabinetsreactie op de VN-aanbevelingen door staatssecretaris van Ooijen is aangekondigd. Met de komst van een jaarlijkse dialoog over kinderrechten hoopt het Kinderrechtencollectief dat kinderrechten in Nederland continu in beweging blijven en niet slechts eens in de vijf jaar worden getoetst door de VN.

>>> 

Noot voor de redactie:

Voor interviews met Marc Dullaert en Lars Westra kunt u contact opnemen met persvoorlichter Saskia Flipsen van het Kinderrechtencollectief 06-18329389. Er zijn ook foto’s beschikbaar.

Over het Kinderrechtencollectief

Het Kinderrechtencollectief bestaat uit vijf kernleden: de kinderrechtenorganisaties Defence for Children, de Nationale Jeugdraad (NJR), Kinderpostzegels, Save the Children en Terre des Hommes. Het Nederlands Jeugdinstituut is als onafhankelijk adviseur verbonden aan het Kinderrechtencollectief. Daarnaast zijn er tal van maatschappelijke organisaties die werken met of voor kinderen aangesloten bij het collectief. Het Kinderrechtencollectief ziet toe op de implementatie en naleving van het VN-Kinderrechtenverdrag in Nederland. Samen geven zij een stem aan de rechten van het kind.

www.kinderrechten.nl

Deel dit artikel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee