Scroll down

Alternate Text
News banner

De familie Babayants keert terug naar gezinslocatie Emmen na angstige en stressvolle week in detentie

Na een week vol onzekerheid en stress keerde de familie Babayants, bestaande uit Aleksa (2), Amelia (10), Ariana (13), Aram (20) en ouders, terug naar hun vertrouwde gezinslocatie in Emmen. De voorzieningenrechter in Arnhem bepaalde 15 juli 2024 dat het gezin voorlopig in Nederland mag blijven in afwachting van een beslissing op hun bezwaar. Hierdoor gaat hun uitzetting naar Oezbekistan voorlopig niet door. Aram Babayants, de oudste zoon van het gezin, vertelt hoe zij deze periode hebben beleefd.

Angstige en stressvolle weken voor de Babayants

De afgelopen weken waren zwaar voor de familie. Op 10 juli werd het gezin, dat al tien jaar in Nederland verblijft, in alle vroegte opgepakt en vastgezet in het detentiecentrum in Zeist. Dat veroorzaakte veel stress, vooral voor de kinderen. Aram vertelt: “Deze zeven dagen hebben enorm veel stress veroorzaakt voor onze familie. We hebben een soort innerlijk trauma opgelopen. Nu schrikken we iedere keer als we een deur van een busje horen dichtgaan, omdat het ons herinnert aan die ochtend.” Het gezin zat een week vast in detentie om uitgezet te worden naar Oezbekistan. De rechtbank in Arnhem stak daar op het laatste moment een stokje voor en kende een voorlopige voorziening toe.

Opluchting, maar onzekerheid blijft

De beslissing van de rechter bracht enige opluchting, maar de onzekerheid bleef toen het gezin op woensdag 17 juli naar Ter Apel moest om te vernemen waar ze naartoe zouden worden overgeplaatst. “Na de uitspraak dat we een voorlopige voorziening kregen, konden we een diepe zucht slaken en kregen we weer een beetje hoop”, aldus Aram. “Maar het teruggaan naar Ter Apel bracht extra onnodige stress, omdat we steeds moesten wachten zonder te weten waarvoor.” Op vrijdag kreeg het gezin dan eindelijk te horen dat zij terug mochten naar de gezinslocatie in Emmen. Defence for Children Nederland is verheugd met deze beslissing. Gezinnen die in detentie zijn geplaatst keren niet vaak terug naar de plek waar ze vanuit weggehaald zijn. Daarmee wordt voorbij gegaan aan de belangen van het kind.

Terugkeer naar gezinslocatie Emmen

Het gezin is nu voorlopig terug op hun gezinslocatie in Emmen, waar ze al bijna acht jaar wonen. “Wij zijn enorm blij dat we terug zijn naar Emmen. Hier kennen we de omgeving, hebben we veel vrienden en zitten we op sportverenigingen en scholen”, zegt Aram. Ondanks de voortdurende onzekerheid blijft het gezin hoopvol en dankbaar voor de steun die ze van de gemeenschap en hulporganisaties hebben ontvangen.

Onduidelijkheid over toekomst

Het is nog niet bekend wanneer de Babayants meer duidelijkheid krijgen over hun toekomst. De bezwaarprocedure is in behandeling bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Het kan nog enkele weken tot maanden duren voordat er meer bekend wordt. In de tussentijd blijft het gezin in onzekerheid leven en wachten, “Wonen in een gezinslocatie kan ik beter beschrijven als 'wonen in onzekerheid', want je weet niet wanneer er een einde aankomt, en of er überhaupt wel een einde aan komt”, vertelt Aram.

Oproep tot duurzame oplossing

Defence for Children Nederland pleit voor een duurzame en menselijke oplossing voor gezinnen zoals de Babayants die al jaren in onzekerheid verkeren. Directeur Mirjam Blaak: “Het is cruciaal dat er snel duidelijkheid komt over hun toekomst, zodat ze hun leven in Nederland kunnen voortzetten.” De zaak van de Babayants benadrukt de noodzaak van een humaan beleid dat de rechten en het belang van het kind centraal stelt.

Foto: Mona van den Berg
Het gezin Babayants

 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Uitdagingen Babayants na verhuizing uit detentie

Na de toewijzing van de voorlopige voorziening wordt het gezin Babayants na vrijlating nog niet teruggebracht naar de ge…


Lees meer

Brief van Werkgroep Kind in azc aan informateurs

Werkgroep Kind in azc, een coalitie waar Defence for Children Nederland lid van is, schreef een brief aan de informateur…


Lees meer

Defence for Children: jeugdzorgplicht gemeentes onmogelijk in gezinslocaties

Uit nieuw onderzoek van Defence for Children blijkt dat de ontwikkeling van kinderen in gezinslocaties ernstig wordt ges…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee