Scroll down

Alternate Text
News banner

Twintig jongerenlobbyisten uit Afrika en Azië komen samen

Deze week ontmoeten twintig jongerenlobbyisten uit Afrika en Azië elkaar in Nederland om ervaringen uit te wisselen. De jongeren, waaronder vier jongens, komen in hun land op voor meisjesrechten en zetten zich in tegen economische uitsluiting van jonge vrouwen en gendergerelateerd geweld.

De youth advocates van de Girls Advocacy Alliance (GAA) zijn tussen de 14 en 25 jaar komen uit Bangladesh, India, Nepal, Ethiopië, Ghana, Kenia, Liberia, Sierra Leone, de Filipijnen en Uganda. Ze volgen deze week workshops over bijvoorbeeld het beïnvloeden van beleid, maar ook over hoe je jezelf presenteert en hoe je op een veilige manier je boodschap deelt op social media. Daarnaast organiseren ze een publieksevent én gaan ze in gesprek met de Tweede Kamer.

Dit is de eerste keer sinds de start van het GAA-programma in 2016 dat de jongerenlobbyisten op zo’n grote schaal samenkomen. Twee van de jongeren spraken we eerder al: Vyjanthi (20) uit India en Isatu (20) uit Sierra Leone. Lees ook hoe Vyjayanthi mensen wakker schudt met toneel en hoe Isatu meisjes en jonge vrouwen inspireert.

<tekst gaat door onder de foto>

In gesprek met de Tweede Kamer

De jongeren van de GAA passen in het rijtje van andere bekende jongeren ‘activisten’ Greta Thunberg, Malala Yousafzai en Emma González. Ook zij durven zich al op jonge leeftijd uit te spreken.  Iedere dag zetten zij zich keihard in om meisjesrechten te verbeteren. Helaas valt deze boodschap niet bij iedereen in hun thuisland in goede aarde. Zij ondervinden hiervan – net als andere mensenrechtenverdedigers – regelmatig negatieve gevolgen. Veel van de jongeren zijn ook nog eens minderjarig én meisje, wat ze extra kwetsbaar maakt.

Om zich te kunnen blijven inzetten voor gendergelijkheid is het van cruciaal belang dat de jongeren  zich in vrijheid en veiligheid kunnen blijven uitspreken. De youth advocates hebben de Tweede Kamer dan ook opgeroepen om hen te ondersteunen als mensenrechtenverdedigers. Op 3 september zullen de jongeren met de Kamercommissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in gesprek gaan over hun ervaringen en over hoe de Nederlandse overheid dit soort jongeren kan ondersteunen.

Van community chief tot aan de VN

Binnen de Girls Advocacy Alliance werken de jongeren met de Youth Advocacy Toolkit, een handboek met daarin onder meer alle rechten en verdragen van kinderen, uitleg over de Sustainable Development Goals (SDG’s) en uitleg over gendergelijkheid. Zo leren de jongeren hoe je lobbyt, hoe je een samenwerking aangaat en hoe je communicatie inzet om je doel te bereiken. De jongeren zetten zich in voor verbetering van beleid ten behoeve van meisjes en jongen in hun community, land, regio, en zelfs op internationaal niveau.

Eerder gingen de drie jongerenlobbyisten Hibatu (19) uit Ghana, Ayesha (21) Sierra Leone en Maurice (16) uit de Filipijnen namens de Girls Advocacy Alliance naar het High-level Political Forum (HLPF). Dit forum vindt elk jaar plaats bij de Verenigde Naties (VN) in New York. De vergadering is een belangrijk moment voor regeringen om de wereldwijde voortgang van de Sustainable Development Goals (SDG’s) te bespreken.

<tekst gaat door onder de foto>

De Girls Advocacy Alliance

In het GAA-programma werken Plan International Nederland, Terre des Hommes Netherlands en Defence for Children – ECPAT Netherlands samen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken tegen economische uitsluiting van meisjes en jonge vrouwen en gendergerelateerd geweld. Het programma loopt van 2016 tot en met 2020  in Bangladesh, India, Nepal, de Filippijnen, Ethiopië, Ghana, Kenia, Liberia, Sierra Leone en Uganda. Een belangrijke activiteit in het programma is het opzetten, trainen en begeleiden van jongeren lobbygroepen.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Hooggerechtshof Sierra Leone: eerste veroordeling mensenhandel sinds 2005

Het Hooggerechtshof van Sierra Leone heeft op 20 februari twee mensen veroordeeld voor gevangenisstraffen van respectiev…


Lees meer

VN-vertegenwoordigers en Nederland committeren zich aan ondersteuning en bescherming meisjes als mensenrechtenverdedigers

Om als meisje je stem te laten horen in een gemeenschap waar vrouwen en meisjes kwetsbaar zijn voor geweld, vergt moed. …


Lees meer

Lobbyen voor meisjesrechten op het hoogste niveau

Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat het belang van meisjesrechten en onderwijs voor het voetlicht brengen. Dat is wa…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee